Διαδρομή πλοήγησης

Η πορεία της διεύρυνσης της Ένωσης - 11/11/2010

Στρατηγική διεύρυνσης 2010 και αξιολογήσεις της προόδου της Κροατίας, της Ισλανδίας, της Τουρκίας, της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, όσον αφορά την προσχώρησή τους στην ΕΕ.

Η περαιτέρω διεύρυνση της Ένωσης παραμένει πολιτική προτεραιότητα για την ΕΕ και τα 27 κράτη μέλη της καθώς θα ενισχύσει την ασφάλεια, την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική βαρύτητα της Ευρώπης.

Στην έκθεση του 2010 για τη στρατηγική διεύρυνσης όσον αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια, την Ισλανδία και την Τουρκία, γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης και εξετάζονται τρόποι για να βοηθηθούν οι υποψήφιες χώρες να επιτύχουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για την προσχώρηση.

Η ΕΕ διέθεσε ήδη 11,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007-13 επιδιώκοντας την προενταξιακή στήριξη των υποψήφιων μελών. Στα οφέλη περιλαμβάνεται ήδη η ελεύθερη πρόσβαση των περισσότερων εξαγωγικών προϊόντων στην ενιαία αγορά της ΕΕ, η οποία αποδεικνύεται σωτήρια για τις χώρες που αγωνίζονται να ανακάμψουν από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Παραμένουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις, όπως π.χ. η βελτίωση των νομικών προτύπων, της δημόσιας διοίκησης, της ελευθερίας της έκφρασης και των συνθηκών διαβίωσης των ομάδων που είναι θύματα κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι χώρες που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας χρειάζεται επίσης να δώσουν λύσεις σε ζητήματα τα οποία έχουν τις ρίζες τους στις ανεπίλυτες ακόμη διαφορές τους.

Όσον αφορά το Μαυροβούνιο, η Επιτροπή συνιστά στο Συμβούλιο να του αναγνωρίσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν μόλις διαπιστωθεί ότι η χώρα πληροί στον απαιτούμενο βαθμό τα κριτήρια προσχώρησης. Για να συμβεί αυτό, η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει ορισμένες βασικές προτεραιότητες.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση της Αλβανίας στην ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσουν μόλις διαπιστωθεί ότι η χώρα πληροί στον απαιτούμενο βαθμό τα κριτήρια προσχώρησης. Για να συμβεί αυτό, η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει ορισμένες βασικές προτεραιότητες.

Η Κροατία εισέρχεται στο τελικό στάδιο της προσχώρησης, θα πρέπει όμως να υιοθετήσει τα πρότυπα δικαστικής ανεξαρτησίας και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αναμένει την απόφαση των κυβερνήσεων της ΕΕ για την έναρξη των συνομιλιών προσχώρησης.

Τον Δεκέμβριο του 2009, η Σερβία υπέβαλε επίσημη αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών ζήτησαν τον περασμένο μήνα από την Επιτροπή να διατυπώσει γνώμη σχετικά με την αίτηση αυτή.

Όσον αφορά τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην υιοθέτηση των πολλών απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ. Υπογράμμισε επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική του Κοσσυφοπεδίου και τόνισε ότι επιθυμεί να βοηθήσει τη χώρα αυτή να επιλύσει τα πολυάριθμα τεχνικά και νομοθετικά προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει.

Κατέστη επίσης σαφές στην Τουρκία ότι η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα επιταχυνθεί εφόσον και όταν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει της Τελωνειακής Ένωσης Englishfrançais με την ΕΕ, ιδίως όταν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ισλανδία, η οποία άρχισε φέτος συνομιλίες προσχώρησης με την ΕΕ, έχει το πλεονέκτημα να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και της συμφωνίας Σένγκεν για την ελεύθερη διέλευση των συνόρων.

Περισσότερα για τη διεύρυνση της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι