Navigacijska pot

Boljše ukrepanje EU ob nesrečah doma in v tujini - 26/10/2010

Skupina domačinov in reševalcev © EU/ECHO/Malini Morzaria

Svet je v zadnjem času prizadelo več hudih naravnih nesreč in njihovo število še narašča, zato se moramo nanje bolje pripraviti in učinobiteje ukrepati, če želimo rešiti več življenj in zagotoviti hitrejše okrevanje.

Ob nedavnih naravnih nesrečah se je pokazalo, da je sistem ukrepanja Evropske unije za primer nesreč sicer dobro deloval, vendar ga je mogoče še izboljšati. Z novo strategijo English si Evropska komisija prizadeva odpraviti še zadnje pomanjkljivosti in kar najbolje izrabiti vire EU.

Zaradi podnebnih sprememb, rasti prebivalstva in vedno večjega obsega industrijske proizvodnje je število nesreč v zadnjih 20 letih precej naraslo. Takšen trend naj bi se še nadaljeval.

V primeru nesreče Center za spremljanje in obveščanje English skrbi za koordinacijo pomoči državam. Center prizadetim državam pošlje razpoložljivo opremo in reševalne ekipe.

Vendar je doslej pomoč ob nesrečah temeljila na posameznih odzivih držav članic EU. Nova strategija predvideva oblikovanje reševalnih enot, ki bodo imele na razpolago ustrezno opremo (denimo poljske bolnišnice in letala za gašenje gozdnih požarov). Enote bodo v stalni pripravljenosti in se bodo ob morebitni nesreči odzvale v zelo kratkem času. Tako bodo lahko hitreje pomagali žrtvam nesreč.

Strategija načrtuje tudi združitev virov civilne zaščite in mednarodnega sistema pomoči. Evropski center za ukrepanje ob nesrečah bo tesno sodeloval z mednarodnimi organizacijami, kot so Združeni narodi, Rdeči križ in nevladne organizacije.

Po ugotovitvah vseevropske raziskave English kar 80 % evropskih državljanov meni, da EU mora pomagati ob nesrečah. Strategija želi tudi povečati ozaveščenost ljudi o ukrepanju EU v izrednih razmerah (naravnih nesrečah in nesrečah zaradi človekove malomarnosti) v Evropi in drugod po svetu.

Letos so se države povezale in poskrbele za zagotovitev medicinske pomoči in zavetišč žrtvam poplav v Pakistanu. Portugalska je denimo julija zaprosila za opremo za gasitev gozdnih požarov. Pred nedavnim je skupina strokovnjakov pomagala Madžarski in ji svetovala glede načina odstranjevanja strupenega blata, ki je onesnažilo tla in vode.

Več o humanitarni pomoči in civilni zaščiti Englishfrançais

Več o ukrepanju EU ob nesrečah English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave