Cale de navigare

Reacţii mai rapide la dezastre produse în Europa şi în lume - 26/10/2010

Grup de localnici şi lucrători umanitari © UE/ECHO/Malini Morzaria

Dezastrele sunt din ce în ce mai numeroase şi mai grave. Bunele intenţii sunt lăudabile, dar pentru a salva vieţi şi a grăbi reconstrucţia zonelor afectate este nevoie de acţiuni rapide şi eficiente.

Dezastrele care au avut loc în ultima perioadă arată că sistemul european de răspuns în caz de catastrofe funcţionează corespunzător, dar există loc de îmbunătăţiri. Noua strategie English ar urma să elimine neajunsurile existente şi să optimizeze modul de utilizare a resurselor.

Odată cu evoluţia unor fenomene precum schimbările climatice, creşterea demografică şi accelerarea activităţilor industriale, numărul anual al dezastrelor a intrat în ultimele două decenii pe o curbă ascendentă care pare să se menţină.

În situaţii de criză, Centrul de monitorizare şi de informare (MIC) English reprezintă punctul principal de comunicare şi coordonare la care ţările afectate pot apela pentru ajutor. Acesta asigură puntea de legătură între nevoile statelor respective, pe de o parte, şi resursele şi experţii disponibili, pe de altă parte.

Totuşi, până în prezent, reacţiile s-au bazat pe ofertele individuale ale unor state membre. Noua strategie vizează garantarea unui regim de permanenţă, asigurat de echipe de intervenţie dotate cu echipamente precum spitalele mobile şi avioane pentru stingerea incendiilor forestiere. Astfel, victimele dezastrelor vor beneficia de sprijin în cel mai scurt timp.

De asemenea, strategia va reuni resursele civile europene şi internaţionale, ceea ce ar permite un răspuns mai bine coordonat. Centrul european de răspuns în situaţii de urgenţă va colabora îndeaproape cu organizaţii internaţionale precum ONU, Crucea Roşie şi diverse ONG-uri.

Potrivit unui sondaj English, 80% dintre europeni cred că UE ar trebui să intervină în caz de dezastre naturale sau provocate de om, în Europa sau în lume. Cifra arată că acţiunile UE nu sunt îndeajuns de bine cunoscute, lucru pe care strategia îşi propune să-l schimbe.

Anul acesta, numeroase ţări şi-au reunit eforturile pentru a furniza adăpost şi îngrijiri medicale victimelor inundaţiilor din Pakistan. În iulie, Portugalia a avut nevoie de echipamente pentru a stinge incendiile forestiere. De curând, o echipă de experţi a ajutat Ungaria să găsească modalităţi de curăţare a terenurilor şi râurilor afectate de scurgerea de noroi toxic.

Ajutoarele umanitare şi protecţia civilă - detalii Englishfrançais

Reacţia UE în caz de dezastre - detalii English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile