Διαδρομή πλοήγησης

Για μια ταχύτερη αντιμετώπιση των καταστροφών εντός και εκτός της ΕΕ - 26/10/2010

Μέλη τοπικής κοινότητας και εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας © EU/ECHO/Malini Morzaria

Καθώς εξακολουθεί να αυξάνεται ο αριθμός και να εντείνεται η σοβαρότητα των καταστροφών που εκδηλώνονται στον κόσμο, οι καλές προθέσεις πρέπει να μετουσιωθούν σε ταχεία, αποτελεσματική δράση που σώζει ζωές και επιταχύνει την ανάκαμψη.

Οι πρόσφατες καταστροφές έδειξαν ότι ο σημερινός μηχανισμός της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης λειτουργεί ικανοποιητικά. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η νέα στρατηγική English επιδιώκει να επιλύσει τα σημερινά προβλήματα και να αξιοποιήσει καλύτερα τους πόρους της Ένωσης.

Τα τελευταία 20 χρόνια, η κλιματική αλλαγή αλλά και η αύξηση του πληθυσμού και της βιομηχανικής δραστηριότητας έχουν προκαλέσει αύξηση του αριθμού των καταστροφών ετησίως. Η τάση αυτή φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Σε καιρούς κρίσης, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφοριών (ΚΠΠ) English της ΕΕ αποτελεί κομβικό σημείο επικοινωνίας και συντονισμού, μέσω του οποίου οι χώρες μπορούν να λάβουν βοήθεια. Το κέντρο αυτό μεριμνά για την αντιμετώπιση των αναγκών που έχουν οι πληγείσες χώρες, με τη χρήση των διαθέσιμων πόρων.

Ωστόσο, η ανταπόκριση της ΕΕ μέχρι σήμερα βασιζόταν στις προσφορές των διαφόρων χωρών της ΕΕ μετά την εκδήλωση της καταστροφής. Η νέα στρατηγική έχει σχεδιαστεί προκειμένου να εξασφαλίζει σε μόνιμη βάση ομάδες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης με εξοπλισμό, όπως κινητά νοσοκομεία και αεροπλάνα για την κατάσβεση δασικών πυρκαγιών. Οι ομάδες αυτές θα είναι έτοιμες να αναλαμβάνουν δράση ταχύτατα. Έτσι, οι πληγέντες δεν θα χρειάζεται να περιμένουν πολύ.

Η στρατηγική επιδιώκει επίσης την καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στους μηχανισμούς της ΕΕ για την αντιμετώπιση μη στρατιωτικών καταστροφών και τους διάφορους διεθνείς μηχανισμούς, ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης θα συνεργάζεται στενά με διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο Ερυθρός Σταυρός και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα English, το 80% των πολιτών θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να παρέχει βοήθεια όταν εκδηλώνονται καταστροφές, περαιτέρω στόχος της στρατηγικής είναι η καλύτερη ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης - είτε πρόκειται για φυσικές είτε για ανθρωπογενείς καταστροφές - τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλον τον κόσμο.

Φέτος, οι χώρες μέλη ένωσαν τις δυνάμεις τους για να παράσχουν ιατρική περίθαλψη και καταφύγια στους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν. Στο εσωτερικό της ΕΕ, η Πορτογαλία είχε ζητήσει εξοπλισμό για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τον περασμένο Ιούλιο. Πιο πρόσφατα, ομάδα εμπειρογνωμόνων βοήθησε την Ουγγαρία να σχεδιάσει τον καθαρισμό των χερσαίων εκτάσεων και των ποταμών που μολύνθηκαν από τη διαρροή της τοξικής λάσπης.

Περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των πολιτών Englishfrançais

Περισσότερα για τον μηχανισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση καταστροφών English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι