Sti

Hurtigere hjælp til katastrofer ude og hjemme - 26/10/2010

Hjælpearbejdere med lokale indbyggere © EU/ECHO/Malini Morzaria

Vi ser flere og flere alvorlige katastrofer ude i verden, og derfor må EU altid stå klar med en hurtig og effektiv indsats, der kan redde liv og få ofrene hurtigere på fode igen.

Den senere tids katastrofer har vist, at EU's nuværende katastrofeberedskab fungerer godt, men kan forbedres. Med en ny strategi English vil EU strømline indsatsen og udnytte sine ressourcer bedst muligt.

Det er klimaforandringer, befolkningsvækst og øget industrivirksomhed, der har fået antallet af katastrofer til at stige støt i de sidste 20 år, og det er ser ud til, at udviklingen fortsætter.

I krisesituationer træder EU's monitorerings- og informationscenter (MIC) English til. Centret fungerer som en kommunikations- og koordineringscentral, som landene kan få hjælp fra. Det sørger for at få ressourcer og eksperthjælp ud til de ramte lande.

Indtil videre har indsatsen imidlertid bestået af individuelle EU-landes bistand i enkeltstående katastrofesituationer. Den nye strategi skal sikre, at der altid vil stå eksperthold klar - med udstyr som f.eks. felthospitaler og brandslukningsfly - så man kan sætte ind med det samme. Hjælpen vil nu komme hurtigere ud til befolkningen i katastroferamte regioner eller lande.

Strategien sikrer også en mere koordineret indsats mellem EU's civile katastrofeberedskab og de internationale partnerorganisationer. EU's katastrofeberedskabscenter vil nemlig arbejde tæt sammen med bl.a. FN, Røde Kors og ikke-statslige organisationer.

Ifølge en ny EU-undersøgelse English mener 80 % af borgerne, at EU har pligt til at hjælpe i katastrofesituationer. Derfor skal strategien også give den almene borger et bedre indblik i, hvordan EU håndterer katastrofer - både naturlige og menneskeskabte - i Europa og resten af verden.

I år har landene bl.a. stået skulder om skulder om at få lægehjælp og nødly ud til ofrene for oversvømmelser i Pakistan. Her i EU anmodede Portugal i juli om udstyr til at bekæmpe en række skovbrande. Og for nylig hjalp et eksperthold Ungarn med at finde frem til, hvordan man bedst kunne rydde op i land- og flodområder, der var forurenet af giftigt slam.

Mere om humanitær bistand og civilbeskyttelse Englishfrançais

Mere om EU's katastrofeberedskab English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links