Sökväg

Risk för epidemier efter översvämningarna i Pakistan - 30/08/2010

Kristalina Georgieva möter översvämningsoffer i Pakistan © EU

De överlevande efter översvämningarna i Pakistan hotas av vattenburna sjukdomar. Enligt EU:s biståndskommissionär finns det risk för epidemier.

Under sin två dagar långa vistelse i Pakistan talade EU:s biståndskommissionär Kristalina Georgieva med myndigheter, biståndsarbetare och översvämningsoffer. Hon beskrev förödelsen som "hemsk". Ett område lika stort som England har drabbats.

"Jag är mycket orolig för epidemier", berättade Kristalina Georgieva på en nyhetskonferens och hänvisade till den oroväckande ökningen av antalet vattenburna sjukdomar de senaste dagarna. På sitt möte nästa vecka ska EU:s utrikesministrar diskutera hur man ska hantera krisen.

De stora översvämningarna har orsakats av ovanligt kraftiga monsunregn. Mellan 1 500 och 2 000 människor har dött, över en miljon hus har spolats bort och runt 3,4 miljoner hektar åkermark har förstörts. Totalt har runt 17 miljoner människor drabbats.

EU-länderna har utlovat 230 miljoner euro i katastrofhjälp, inklusive 70 miljoner i EU-medel, vilket motsvarar över hälften av FN:s ursprungliga biståndsmål.

Pakistan kommer också att behöva stöd till återuppbyggnadsarbetet. Hur mycket är ännu oklart. En givarkonferens kommer att anordnas i Islamabad senare i år.

 

Läs mer om EU:s bistånd till Pakistan Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar