Navigacijska pot

Pakistanu po poplavah grozi epidemija - 30/08/2010

Kristalina Georgijeva z žrtvami poplav v Pakistanu © EU

Med žrtvami poplav v Pakistanu se zdaj hitro širijo bolezni, zato grozi nevarnost epidemije, je po vrnitvi iz države poudarila evropska komisarka za humanitarno pomoč.

Evropska komisarka Kristalina Georgijeva se je med dvodnevnim obiskom v Pakistanu srečala z vladnimi predstavniki, humanitarnimi delavci in žrtvami poplav. Opustošenje je po njenih besedah "grozljivo", prizadeto območje pa je približno sedemkrat večje od Slovenije.

"Zelo se bojim izbruha epidemije", je dejala Georgijeva na novinarski konferenci, ko je opozorila na hitro širjenje bolezni, ki se prenašajo z umazano vodo. Ministri za zunanje zadeve EU se bodo sestali naslednji teden in se dogovorili o strategiji ukrepanja.

Rekordne monsunske poplave so terjale od 1500 do 2000 življenj, odplavile več kot milijon domov in zalile okoli 3,4 milijona hektarjev polj. Pomoč potrebuje okoli 17 milijonov ljudi.

Države EU so obljubile pomoč v višini 230 milijonov evrov (vključno s 70 milijoni evrov iz sredstev EU), kar znaša več kot polovico pomoči, ki so jo Pakistanu sprva namenili Združeni narodi.

Pakistan bo potreboval pomoč tudi pri obnovi. Ocen o tem še ni, vendar v Islamabadu proti koncu leta pripravljajo donatorsko konferenco.

 

Več o pomoči Pakistanu Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave