Kruimelpad

Epidemieën bedreigen overlevenden overstromingen in Pakistan. - 30/08/2010

Kristalina Georgieva ontmoet slachtoffers van de overstromingen in Pakistan © EU

De overlevenden van de overstromingen in Pakistan zijn een gemakkelijke prooi voor ziekten die door water worden overgedragen. De EU-commissaris voor humanitaire hulp waarschuwt na haar bezoek aan het land voor epidemieën.

EU-commissaris Kristalina Geogieva heeft tijdens haar tweedaags bezoek aan Pakistan gesproken met ambtenaren, hulpverleners en slachtoffers. Zij spreekt van een vreselijke verwoesting in een gebied dat vijf maal zo groot is als België.

"Ik ben erg bezorgd over epidemieën", zei Georgieva op een persconferentie. Zij wees op de recente alarmerende toename van door water overgedragen ziekten. Volgende week komen de EU-ministers van buitenlandse zaken bijeen om na te gaan wat Europa kan doen.

Ongezien hevige moessonregens hebben 1500 tot 2000 mensenlevens gekost en meer dan een miljoen huizen en 3,4 miljoen hectare landbouwgewassen weggespoeld. Rond de 17 miljoen mensen zijn door deze ramp getroffen.

De EU-landen hebben al 230 miljoen euro noodhulp (waarvan 70 miljoen uit EU-middelen) toegezegd. Dat is meer dan de helft van wat de VN aanvankelijk wilde ophalen.

Pakistan zal ook hulp bij de wederopbouw nodig hebben, maar het is nog niet duidelijk hoeveel. Islamabad zal volgend jaar een donorconferentie organiseren.

 

Meer over EU-hulp voor Pakistan Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links