Навигационна пътека

Оцелелите от наводнението в Пакистан са заплашени от епидемии - 30/08/2010

Кристалина Георгиева се среща с пострадали от наводнението в Пакистан © EU

Предавано чрез водата заболяване се разпространява бързо сред оцелелите от наводнението в Пакистан, като създава опасност от епидемии, предупреди европейският комисар Кристалина Георгиева при завръщането си от страната.

Еврокомисарят Кристалина Георгиева се срещна с пакистански официални представители, хуманитарни работници и пострадали от наводнението по време на двудневното си пътуване. Тя определи щетите като "ужасни" и каза, че засегнатата от бедствието територия е пет пъти по-голяма от територията на Белгия.

"Обезпокоена съм от риска от епидемии", заяви на пресконференция г-жа Георгиева, имайки предвид тревожно увеличаващите се през последните дни случаи на пренасяно от водата заболяване. Външните министри на страните от ЕС ще обсъдят план за действие на срещата си следващата седмица.

Дължащите се на мусоните наводнения отнеха живота на между 1500 и 2000 души, разрушиха повече от 1 млн. жилища и унищожиха близо 3,4 млн. хектара реколта. Общо 17 млн. души пострадаха от бедствието.

Държавите от ЕС обещаха 230 млн. евро спешна помощ, включително финансиране от Съюза в размер на 70 млн. евро. Това е повече от половината от първоначално определената от ООН цел за предоставяне на помощ.

Пакистан ще има нужда и от помощ за възстановяване, но още не е ясно в какъв размер. По-късно през годината в Исламабад ще се проведе донорска конференция.

 

Още за помощта от ЕС за Пакистан Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки