Navigacijska pot

Paviljon EU v Šanghaju še naprej zanimiv - 05/08/2010

Paviljon EU na Expo 2010 v Šanghaju © EU

Na svetovni razstavi bodo do konca oktobra na ogled vrhunske tehnologije EU za mesta prihodnosti.

Razstavo Expo Englishfrançais - prvo razstavo zunaj Evrope, na kateri sodeluje EU - si je v prvih treh mesecih ogledalo že 37 milijonov obiskovalcev. Svetovna razstava je namenjena trajnostnemu razvoju mest in ponuja pogled v prihodnost mest skoraj polovici prebivalcev sveta, saj danes že vsak drugi človek živi v mestu, število prebivalcev mest pa nenehno narašča.

Boljše mesto, boljše življenje je rdeča nit razstave. Približno 30 000 obiskovalcev dnevno obišče paviljon EU in se seznani z evropsko vizijo trajnostnega razvoja mest.

Belgijsko-evropski paviljon English naj bi obiskalo več kot pet milijonov obiskovalcev in si ogledalo tridimenzionalno predstavitev ukrepov EU za urbano okolje in varstvo okolja.

Konec julija je v okviru "trgovinskih dni" razstavo obiskal tudi evropski komisar za trgovino Karel De Gucht. Ob tej priložnosti je poudaril pomen trgovine z najsodobnejšimi tehnologijami za varstvo okolja. Kitajska je med najhitreje rastočimi izvoznimi trgi Evrope - leta 2009 je EU na Kitajsko izvozila blago v vrednosti 82 milijard EUR.

Evropski in kitajski strokovnjaki se bodo sestali tudi septembra, da bi se dogovorili o tesnejšem sodelovanju med EU in Kitajsko na področju urbanega razvoja.

Poleg glavne zanimivosti - predstavitve prihodnosti naših mest - se bodo lahko obiskovalci paviljona EU v naslednjih treh mesecih seznanili tudi z evropsko kulturo. Na opernem festivalu v začetku septembra bodo glasbeniki iz vse EU omogočili obiskovalcem, da doživijo vzdušje evropskih opernih hiš. V začetku oktobra pa bodo mladi umetniki iz vse Evrope na Evropski noči umetnosti spremenili evropski paviljon v en sam ogromen oder.

Tudi v drugem tromesečju razstave Expo bo na sporedu nogomet. Potem ko so pred belgijsko-evropskim paviljonom v živo prenašali tekme s svetovnega nogometnega prvenstva, bo konec septembra pokrovitelj paviljona in predsednik mednarodne nogometne zveze Michel Platini povabil ljubitelje nogometa v evropski paviljon na nogometni festival.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave