Kruimelpad

Wereldtentoonstelling Sjanghai blijft bezoekers boeien - 05/08/2010

EU-paviljoen op de Expo 2010 in Sjanghai © EU

De EU geeft op de wereldtentoonstelling tot eind oktober een kijkje in de toekomst op het gebied van stadsontwikkeling.

Expo 2010 Englishfrançais in Sjanghai, de eerste wereldtentoonstelling buiten Europa waar de EU aan deelneemt, is pas halverwege, maar heeft zijn al 37 miljoen bezoekers mogen ontvangen. Die komen onder andere kijken naar de toekomst van duurzame stadsontwikkeling. En daarmee naar de toekomst van meer dan de halve mensheid, want wereldwijd woont nu al een op de twee mensen in stedelijk gebied.

Ook de EU schaart zich achter het motto van de wereldtentoonstelling "Betere stad, beter leven" en geeft al drie maanden iedere dag zo'n 30.000 bezoekers een kijkje in de duurzame stad van de toekomst, zoals die er volgens Europa uit moet zien.

Bij een rondwandeling met 3D-beelden komen de miljoenen bezoekers in het Belgisch-Europees paviljoen English alles te weten over de EU-initiatieven voor stedelijke milieu- en klimaatbescherming.

Duurzame milieutechnologieën zijn ook een belangrijk exportproduct, en om dat te benadrukken is eind juli EU-handelscommissaris Karel de Gucht naar Sjanghai gegaan voor de "Trade Days". China is de snelst groeiende exportmarkt voor Europa. In 2009 ging er vanuit de EU voor 82 miljard euro aan goederen naar het rijk van het midden.

Onder het thema "Een groener Europa voor een groenere wereld" zullen Europese en Chinese experts in september ook praten over intensievere samenwerking op het gebied van stadsontwikkeling.

Naast de topattracties over de toekomst van onze steden kunnen de expobezoekers de komende drie maanden ook de Europese cultuur nog van dichtbij beleven. Bij het Europese operafestival begin september brengen musici uit de EU in het EU-paviljoen de sfeer van de Europese operahuizen tot leven. En begin oktober zullen jonge kunstenaars tijdens de Europese nacht van de kunsten de hele Europese wijk in een groot openluchtpodium veranderen.

In de tweede helft van de Expo staat er ook weer voetbal op het programma. De afgelopen weken kwamen alle WK-wedstrijden live op een groot scherm bij het EU-paviljoen. In september trakteert UEFA-president en beschermheer van het EU-paviljoen Michel Platini er op een Europees voetbalfestival.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links