Навигационна пътека

Световното изложение в Шанхай 2010 - равносметка на първите три месеца - 05/08/2010

Павилионът на ЕС на Световното изложение в Шанхай 2010 © ЕС

ЕС показва най-модерни технологии за устойчиви градове.

За първите три от общо шест месеца, през които се провежда, Световното изложение Englishfrançais вече е привлякло около 37 млн. посетители и ги е запознало с устойчивото градско развитие. В действителност Експо 2010 представя визия за бъдещето на големите градове по света, където живеят около половината от всички жители на света, като броят им нараства постоянно.

Досега около 30 000 души дневно са посещавали павилиона на ЕС - първият в историята на световно изложение извън Европа, за да се запознаят с европейските идеи за устойчиви градове на бъдещето, които са в унисон с общата тема на Експо 2010: "По-добър град - по-добър живот".

Очаква се над 5 млн. души да посетят павилиона на Белгия и ЕС English с неговата триизмерна анимирана обиколка на "зелена Европа", показваща инициативи на Съюза за опазване на климата и градската среда.

Комисарят по търговията на ЕС Карел Де Гухт подчерта значението на търговията за най-модерните екологични технологии при посещението си на изложението във връзка с "дните на търговията" в края на юли. Китай е най-бързо растящият експортен пазар за Европа, като през 2009 г. е внесъл от ЕС стоки за 82 млрд. евро.

"Една по-зелена Европа за един по-зелен свят" ще бъде темата на среща между европейски и китайски експерти през септември. Една от обсъжданите теми ще бъде засилването на сътрудничеството в областта на градското развитие.

Освен с градовете на бъдещето, през следващите три месеца посетителите ще могат лично да се запознаят и с европейската култура. В началото на септември посетителите на павилиона на ЕС ще имат възможността да чуят на живо опера на Европейския оперен фестивал. Ще последва Европейска нощ на изкуствата през октомври, когато млади художници от цяла Европа ще превърнат европейската зона в гигантска сцена на открито.

Футболът също ще бъде част от втората половина на Световното изложение. По време на Световното първенство мачовете се излъчваха на живо пред павилиона на Белгия и ЕС; в края на септември патронът на павилиона и президент на УЕФА Мишел Платини ще привлече много хора към павилиона на ЕС за Европейския футболен фестивал.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки