Navigacijska pot

Dober razvoj odnosov med EU in sosednjimi državami - 12/05/2010

 Zemljevid regije © EU

Strategija EU zagotavlja finančno pomoč sosednjim državam in krepi druge reformne pobude.

Pregled evropske sosedske politike Englishfrançais je pokazal, da je politika omogočila krepitev trgovine in drugih vezi med državami EU in državami na jugu in vzhodu Evropske unije. Vendar je bila uspešnejša pri spodbujanju gospodarske prenove kot pri krepitvi demokratskih sprememb.

„Za prihodnost je bistveno, da pospešimo demokratične in politične reforme tam, kjer je prišlo do resničnega napredka, čeprav počasneje,“ je dejal komisar Štefan Füle.

Politika je bila uvedena leta 2004, torej istega leta, ko se je 10 držav – večinoma iz Srednje Evrope – pridružilo Uniji. Meja EU se je tako prestavila za skoraj 1 000 kilometrov na vzhod in po desetletjih hladne vojne je prišlo do ponovne združitve Evrope. EU se je povezala s svojimi sosedami, da ne bi prišlo do novih ločnic v Evropi in da bi njene meje ostale varne in stabilne.

Politika ponuja tudi možnost prostotrgovinskih sporazumov, finančno pomoč, pomoč pri zanesljivi oskrbi z energijo ter potovanja brez vizumov po EU. Uporablja se za vse najbližje južne in vzhodne sosede EU, razen kandidatk za članstvo v EU.

EU je s spodbudami krepila sodelovanje na različnih področjih, denimo trgovini, prometu, energetiki, okolju, raziskavah in izobraževanju. Izvoz EU v te države se je povečal za 63%, uvoz pa se je pred svetovno finančno krizo v obdobju 2004–2008 skoraj podvojil.

Sosednje države vedno bolj uporabljajo možnost finančne pomoči EU na področju reform. Odkar je bila ta možnost uvedena, se je pomoč povečala za 32 %. Za obdobje 2007–2012 je politiki namenjenih 12 milijard EUR proračunskih sredstev.

Med ljudmi na obeh straneh meje je vedno več stikov, potovanje v EU je lažje za prebivalce nekaterih držav, denimo Ukrajine in Moldavije. Leta 2008 so izdali več kot 2 milijona vizumov za prebivalce sosednjih držav, ki so želeli potovati v EU.

Pri uvajanju demokracije in pravne države je EU pozdravila volitve v Ukrajini, Moldaviji, Maroku in Libanonu. Poročilo tudi navaja, da sosednje države čaka še veliko dela, saj se mnoge še vedno borijo s korupcijo.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave