Navigációs útvonal

Az EU és a környező országok: jó szomszédság - 12/05/2010

 A régió térképe ©EU

Eredményesnek bizonyul az az uniós stratégia, amelynek alapján az EU pénzügyi támogatást és egyéb ösztönzőket biztosít a szomszédos országoknak reformfolyamataik végrehajtásához.

Az európai szomszédságpolitika Englishfrançais megerősítette az EU kereskedelmi és egyéb kapcsolatait keleti és déli szomszédjaival – derült ki egy jelentésből, amelynek témája a szakpolitika felülvizsgálata volt. A szomszédságpolitika azonban nagyobb sikereket tud felmutatni a gazdasági reformok ösztönzése, mint a demokratikus változások elindítása terén.

„A jövő szempontjából elengedhetetlenül fontos, hogy a demokratikus és politikai reformok felgyorsuljanak. Ezeken a területeken történt ugyan valós előrehaladás, de az általában véve lassú volt” – nyilatkozta Štefan Füle biztos.

Az EU 2004-ben indította el a szakpolitikát, amikor is tíz (jórészt közép-európai) ország csatlakozott az Unióhoz. Csatlakozásukkal egyesült a hidegháború által évtizedekre kettéválasztott Európa, az Európai Unió keleti határa pedig mintegy 1000 km-rel kitolódott. Az új szomszédjaival való kapcsolat kialakításakor az EU arra törekedett, hogy megelőzzön egy újfajta megosztottságot, és hogy megerősítse határai mentén a biztonságot és a stabilitást.

A szakpolitika szabad kereskedelmi megállapodásokat, pénzügyi támogatást, energiabiztonsági kérdésekben segítséget és vízummentes uniós belépést kínál a szomszédos országok és lakosai számára. A szomszédságpolitika az EU valamennyi közvetlen keleti és déli szomszédjára kiterjed, kivéve azokat, amelyekre a bővítési politika vonatkozik.

Ma már elmondható: ez a szemlélet megerősítette az olyan területeken folyó együttműködést, mint pl. a kereskedelem, közlekedés, energiaügy, környezetvédelem, kutatás és oktatás. 2004 és 2008 között (a globális gazdasági válság kirobbanása előtt) a szomszédos országokba irányuló uniós export 63%-kal nőtt, míg az Unióba irányuló behozatal szinte megduplázódott.

A határmenti országok egyre nagyobb mértékben használják fel reformjaikhoz az EU nyújtotta pénzügyi segítséget. Az Európai Unió a 2007–2012 közötti időszakra 12 milliárd eurót irányzott elő az európai szomszédságpolitika végrehajtására – ez 32%-kal több, mint a kezdetekkor.

Egyre több kapcsolat létesül a határ két oldalán élő emberek között, és bizonyos országok (pl. Ukrajna, Moldova) állampolgárai könnyebben utazhatnak az Unióba. A szomszédos országok lakosai közül 2008-ban több mint 2 millióan kaptak európai uniós vízumot.

Az Ukrajnában, Moldovában, Marokkóban és Libanonban tartott választások azt jelzik, hogy a demokrácia és a jogállamiság előmozdítása terén az EU jó úton jár. A jelentés ugyanakkor azt is hangsúlyozza, még sok a tennivaló: számos országban például továbbra is súlyos problémát jelent a korrupció.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek