Navigointipolku

EU:n naapuruussuhteet kehittyvät myönteisesti - 12/05/2010

 Naapuruuspolitiikan kohdemaiden kartta © EU

EU:n rahoitustuki ja muut kannustimet ovat edistäneet uudistuksia sen naapurimaissa.

EU:n naapuruuspolitiikan Englishfrançais arviointiraportin mukaan EU on onnistunut lisäämään kauppaa ja muuta yhteistyötä itäisten ja eteläisten naapureidensa kanssa. EU:n politiikka on kuitenkin edistänyt naapurimaissa pikemminkin talousuudistuksia kuin demokratiakehitystä.

"Tulevaisuudessa on olennaista vauhdittaa demokraattisten ja poliittisten uudistusten tahtia. Edistys niiltä osin on ollut todellista, mutta yleensä ottaen hitaampaa", toteaa EU:n laajentumisesta ja naapuruuspolitiikasta vastaava komissaari Štefan Füle.

EU alkoi harjoittaa naapuruuspolitiikkaa nykymuodossaan vuonna 2004. Samana vuonna unioniin liittyi 10 uutta maata lähinnä Keski- ja Itä-Euroopasta. EU:n itäraja siirtyi lähes 1 000 kilometriä idemmäksi, ja vuosikymmeniä kestänyt Euroopan kahtiajako ja kylmä sota päättyivät. Naapuriyhteistyön avulla EU halusi estää uusien rajalinjojen muodostumisen Eurooppaan ja parantaa vakautta ja turvallisuutta ulkorajoillaan.

Naapuruuspolitiikan puitteissa EU tarjoaa kumppanimailleen mahdollisuuden tehdä vapaakauppasopimuksia, hakea rahoitustukea, parantaa energiavarmuutta ja saada viisumihelpotuksia. Sitä sovelletaan kaikkiin EU:n itäisiin ja eteläisiin lähinaapureihin, jotka eivät kuulu laajentumispolitiikan piiriin.

EU:n tarjoamat porkkanat ovat johtaneet yhteistyösuhteisiin muun muassa kaupan, liikenteen, energian, ympäristön, tutkimuksen ja koulutuksen alalla. EU:n vienti naapurimaihin lisääntyi 63 prosenttia ja tuonti lähes kaksinkertaistui vuosina 2004–2008 ennen maailmanlaajuista talouskriisiä.

Rajanaapurit myös hyödyntävät uudistuksiin tarkoitettua EU-rahoitusta yhä ahkerammin. EU:n rahoitustuki on viidessä vuodessa lisääntynyt 32 prosenttia. Tarkoitukseen on varattu 12 miljardia euroa vuosina 2007–2012.

Ihmisten väliset kontaktit rajan yli ovat lisääntyneet, ja monista maista, kuten Ukrainasta ja Moldovasta, pääsee nyt helpommin matkustamaan EU:hun. Naapurimaissa myönnettiin yli 2 miljoonaa EU:n viisumia vuonna 2008.

Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen kehitystä EU pitää lupaavana Ukrainan, Moldovan, Marokon ja Libanonin vaalien perusteella. Työsarkaa vielä kuitenkin riittää. Monissa maissa esimerkiksi korruptio on edelleen suuri ongelma.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä