Διαδρομή πλοήγησης

Σε καλό δρόμο οι σχέσεις της ΕΕ με τους γείτονές της - 12/05/2010

 Χάρτης της περιοχής © EU

Αποδίδει η στρατηγική της ΕΕ να προσφέρει στις γειτονικές της χώρες οικονομική βοήθεια και άλλα κίνητρα για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Σε έκθεση για την Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας Englishfrançais αναφέρεται ότι η πολιτική αυτή έχει ενισχύσει το εμπόριο και άλλους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και των χωρών στα ανατολικά και τα νότια σύνορα της Ένωσης. Ωστόσο, μεγαλύτερη επιτυχία έχει σημειωθεί στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μικρότερη σε εκείνον του εκδημοκρατισμού.

“Αυτό που έχει σημασία για το μέλλον είναι να επιταχυνθούν οι δημοκρατικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις όπου έχει βέβαια επιτευχθεί πρόοδος αλλά με γενικά χαμηλότερους ρυθμούς”, δήλωσε ο επίτροπος Στέφαν Φίλε.

Η πολιτική άρχισε να εφαρμόζεται το 2004, την ίδια δηλαδή χρονιά που 10 χώρες – οι περισσότερες της Κεντρικής Ευρώπης – προσχώρησαν στην Ένωση, με αποτέλεσμα την μετατόπιση των συνόρων σχεδόν κατά 1000 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά και την επανένωση της Ευρώπης μετά από δεκαετίες ψυχρού πολέμου. Προσεγγίζοντας τους νέους της γείτονες, η ΕΕ επεδίωξε να προλάβει τη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη και να ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στα σύνορά της.

Η πολιτική αυτή προσφέρει δυνατότητες σύναψης συμφώνων ελεύθερων συναλλαγών, χορήγησης χρηματοδοτικής βοήθειας, βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και κατάργησης της βίζας για ταξίδια στην ΕΕ. Εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες που βρίσκονται πλησιέστερα στα ανατολικά και νότια σύνορα της ΕΕ, εκτός από αυτές που καλύπτονται από την πολιτική διεύρυνσης.

Σήμερα, η προσέγγιση αυτή σφυρηλατεί τη συνεργασία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, το περιβάλλον, η έρευνα και η εκπαίδευση. Οι εξαγωγές της ΕΕ στις χώρες που συνορεύουν μαζί της σημείωσαν άνοδο κατά 63% και οι εισαγωγές σχεδόν διπλασιάστηκαν το διάστημα 2004-08, δηλαδή πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Οι γειτονικές χώρες επωφελούνται όλο και περισσότερο από την οικονομική βοήθεια της ΕΕ που διευκολύνει τα μεταρρυθμιστικά τους προγράμματα. Αφότου άρχισε να εφαρμόζεται η πολιτική, η βοήθεια της ΕΕ έχει αυξηθεί κατά 32%, ενώ για την περίοδο 2007-2013 θα διατεθούν συνολικά 12 δισ. ευρώ.

Η επικοινωνία εκατέρωθεν των συνόρων έχει αυξηθεί και τα ταξίδια στην ΕΕ είναι τώρα ευκολότερα από χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία. Περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα από γειτονικές χώρες απέκτησαν βίζα για την ΕΕ το 2008.

Όσον αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η ΕΕ είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έστειλαν οι πρόσφατες εκλογές στην Ουκρανία, τη Μολδαβία, το Μαρόκο και τον Λίβανο. Η έκθεση υπογραμμίζει όμως ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, ενώ η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα σε πολλές χώρες.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι