Sti

EU's forbindelser til nabolande på rette spor - 12/05/2010

 Kort over regionen © EF

EU's strategi om at yde finansiel bistand og andre incitamenter til nabolande betaler sig.

En evaluering af EU's naboskabspolitik Englishfrançais viser, at den har styrket EU's forbindelser til nabolande i øst og vest, bl.a. på handelsområdet. Men politikken har været bedre til at skabe økonomiske reformer end demokratiske forandringer.

Kommissær Štefan Füle udtaler: "I fremtiden er det afgørende, at de demokratiske og politiske reformer kommer op i et højere gear. Der er sket en udvikling, men den er generelt gået langsommere."

Politikken blev søsat i 2004, hvor 10 nye lande – overvejende i Centraleuropa – kom med i EU. Dermed blev grænsen flyttet næsten 1 000 kilometer østpå, og Europa blev genforenet efter flere årtier med de skel, som den kolde krig havde medført. Ved at åbne sig over for de nye nabolande ville EU forsøge at forhindre, at der opstod nye skel i Europa og samtidig styrke sikkerheden og stabiliteten i grænseområderne.

Politikken byder på mulighed for frihandelsaftaler, økonomisk bistand, hjælp med energisikkerheden og ingen visumpligt ved indrejse i EU. Den gælder for alle EU's nærmeste naboer østpå og sydpå, bortset fra de lande, der er omfattet af udvidelsespolitikken.

I mellemtiden har den positive strategi styrket samarbejdet inden for handel, transport, energi, miljø, forskning og uddannelse. EU's eksport til nabolandene steg med 63 %, og importen blev næsten fordoblet fra 2004 til 2008, før verdensøkonomien blev ramt af afmatningen.

Nabolandene benytter sig i stigende grad af den økonomiske støtte fra EU til at gennemføre reformer. Bistanden er steget med 32 %, siden programmet blev sat i gang, og der er afsat 12 milliarder euro (ca. 90 milliarder kroner) for perioden 2007-2012.

Der er stigende kontakt mellem mennesker på begge sider af grænsen, og det er nu blevet lettere at rejse ind i EU fra visse andre lande, f.eks. Ukraine og Moldova. I 2008 blev der udstedt EU-visum til over 2 millioner mennesker fra nabolandene.

Med hensyn til demokratiet og retsstaten kan EU glæde sig over valgene i Ukraine, Moldova, Marokko og Libanon. Men rapporten fremhæver, at der stadig venter store udfordringer forude, for i mange lande er korruption stadigvæk et stort problem.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links