Навигационна пътека

Отношенията на ЕС със съседните страни са на прав път - 12/05/2010

 Карта на региона © ЕС

Стратегията на ЕС да предлага на съседните страни финансова помощ и други стимули за реформи дава плодове.

Преглед на Европейската политика на съседство Englishfrançais сочи, че тя е довела до засилване на търговията и на другите връзки между ЕС и държавите, граничещи с него на изток и на юг. Политиката обаче е била по-успешна при стимулирането на икономически реформи, отколкото при осъществяването на демократични промени.

„Важно е в бъдеще да се засилят демократичните и политическите реформи - там, където напредъкът е реален, но като цяло по-бавен“, заяви комисар Щефан Фюле.

Политиката на съседство бе въведена през 2004 г. - годината, в която 10 предимно централноевропейски страни се присъединиха към Съюза, с което неговата граница се измести с близо 1000 км на изток, а Европа бе обединена отново след десетилетия разделение по време на Студената война. Чрез сближаването си със своите нови съседи ЕС се опита да предотврати появата на ново разделение в Европа и да укрепи сигурността и стабилността в пределите си.

Политиката предлага перспективи за споразумения за свободна търговия, финансова помощ, подпомагане на енергийната сигурност и безвизови пътувания до ЕС. Тя важи за всички най-близки съседи на Съюза на изток и на юг, с изключение на тези, за които е в сила политиката на разширяване.

Днес благодарение на този подход е налице сътрудничество в области като търговия, транспорт, енергетика, околна среда, научни изследвания и образование. В периода 2004-2008 г. - преди кризата да обхване световната икономика - износът на ЕС за неговите съседи нарасна с 63 %, а вносът почти се удвои.

Съседните страни все повече се възползват от финансовата помощ на Съюза за извършване на реформи. От въвеждането на политиката на съседство помощта нарасна с 32 %, като за периода 2007-2012 г. за нея са предвидени 12 млрд. евро.

Контактите между хората от двете страни на границата се засилиха, а пътуванията до ЕС сега са по-лесни от някои страни, сред които Украйна и Молдова. През 2008 г. са издадени визи за Съюза на повече от 2 млн. души от съседните страни.

Що се отнася до демокрацията и върховенството на закона, ЕС е окуражен от изборите в Украйна, Молдова, Мароко и Ливан. Според доклада обаче предстои да се направи още много, а корупцията остава сериозен проблем в много от съседните на Съюза страни.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки