Sökväg

Premiär för EU i Shanghai 2010 - 03/05/2010

På världsutställningen i Shanghai visar EU för första gången upp sig för den stora kinesiska publiken.

För första gången är EU med på en världsutställning utanför Europa. Under sex månader från den 1 maj 2010 har man en paviljong i industri- och finansmetropolen Shanghai Englishfrançais på inbjudan av Kina, EU:s näst viktigaste handelspartner.

EU delar sin paviljong English med Belgien, som i juli tar över det roterande EU-ordförandeskapet i sex månader. Paviljongen ligger i uställningens europeiska kvarter, tillsammans med de flesta EU-ländernas paviljonger.

Världsutställningen väntas locka över 70 miljoner besökare. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso har redan besökt den belgisk-europeiska paviljongen.

Med mottot "ett intelligent Europa" vill EU visa upp resultaten av EU-samarbetet - bland annat Erasmusprogrammet och euron - för den kinesiska och internationella publiken. I en 3D-animerad presentation får man också veta mer om miljöarbetet, Europas historia och turistattraktioner som Akropolis och Eiffeltornet.

Det blir också olika kulturevenemang: vetenskapsfestival, konserter och teaterföreställningar, men också europeisk fotboll - Uefas ordförande Michel Platini är en av EU-paviljongens beskyddare. Under en särskild temavecka möter europeiska stjärnspelare Kinas bästa spelare i en fotbollsmatch.

EU på världsutställningen i Shanghai 2010 English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar