Навигационна пътека

ЕС за пръв път на световно изложение извън Европа - 03/05/2010

На Експо 2010 в Шанхай ЕС се представя пред голямата китайска публика.

Това е първият път, когато Европейският съюз участва на световно изложение извън Европа. От 1-ви май в продължение на шест месеца той ще се представя в промишления и финансов център Шанхай Englishfrançais по покана на Китай, вторият най-голям търговски партньор на ЕС.

Съюзът споделя своя павилион English с Белгия, която през лятото поема председателството на ЕС за половин година. В "европейския квартал" павилионът на ЕС се намира до щандовете на голяма част от неговите страни членки.

Очаква се изложението да бъде посетено от над 70 млн. души. Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу вече разгледа белгийско-европейския павилион.

Под мотото "Интелигентна Европа" ЕС ще представя на китайците, както и на гостите от цял свят, постиженията на обединена Европа като програма "Еразъм" и еврото. Подготвена е и триизмерна виртуална разходка, в която акцентът е върху опазването на околната среда, историята на Европа и забележителности като Акропола и Айфеловата кула.

Предвидена е и богата културна програма - в нея, освен фестивал на науките, концерти и театрални представления, футболът също е намерил място. Президентът на УЕФА Мишел Платини е патрон на павилиона на ЕС, а през посветена на футбола седмица отбор от европейски футболни звезди ще изиграе приятелски мач със свои китайски колеги.

Европейският съюз на Експо 2010 в Шанхай English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки