Navigációs útvonal

Millenniumi fejlesztési célok: ideje nagyobb sebességre kapcsolni - 21/04/2010

Uniós zászlóba burkolódzó afrikai férfi © EB

Javaslatok arról, hogyan teljesíthetik az uniós tagországok az éhség, a szegénység és a betegségek elleni küzdelem jegyében tett kötelezettségvállalásaikat

Az uniós tagállamoknak többet kellene áldozniuk a világ szegényeinek megsegítésére - szögezte le a fejlesztési biztos. Andris Piebalgs arra sürgette a tagországokat, hogy éves tervekben fektessék le, miként növelik az általuk nyújtott fejlesztési segély összegét, és hogyan javítják azok felhasználási hatékonyságát.

Megvalósítható és ellenőrizhető tervekre van szükség - tette hozzá a fejlesztési tárca megbízottja - miközben ismertette az Unió ajánlásait arról, hogyan lehet elérni az ENSZ-tagállamok által egy évtizede elfogadott fejlesztési célkitűzéseket Englishespañolfrançais .

A Bizottság azt javasolja, hogy a tagállamok új terveiket még a fejlesztési célokról idén megrendezendő ENSZ-csúcstalálkozó előtt nyújtsák be. A világ vezető politikusai a szeptemberi találkozó alkalmával az éhség, a szegénység és a betegségek elleni küzdelem jegyében várhatóan új kötelezettségvállalásokkal jelentkeznek.

"Európának továbbra is a legmegbízhatóbb vezető szerepét kell játszania a szegénység elleni küzdelemben" - szögezte le a biztos. "Be kell tartanunk ígéretünket, hogy több és jobb segélyt adunk."

Az EU a világ legjelentősebb adományozója: a hivatalos fejlesztési segélyek több mint felét biztosítja.

A fejlesztési segélyekre fordított összeg 2008-ban számottevően növekedett; 2009-ben, az évtizedek óta nem látott horderejű visszaesést eredményező pénzügyi válság kezdete után azonban az EU kevesebbet fordított e célra. A tagállamok együttesen 49 milliárd eurót adományoztak a legszegényebb országok megsegítésére, amely az EU bruttó jövedelemének körülbelül 0,4%-át teszi ki. Kötelezettséget vállaltak továbbá arra, hogy 2015-re az adományozott összeg eléri a bruttó jövedelmük 0,7%-át.

Ezenkívül 12 pontból álló cselekvési tervbe szedett további uniós ajánlások kitérnek az újító jellegű finanszírozási eszközök alkalmazására és az adócsalás elleni fellépésre is a fejlődő világban.

A legfőbb millenniumi fejlesztési cél - amelyet az ENSZ tagállamai 2001-ben fogadtak el - szerint a világon mélyszegénységben, tehát a napi 1,25 dollárnál (0,93 eurónál) is kevesebb jövedelemből élő személyek számát felére kell csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy a viszonyítási alapként kijelölt 1990-es 42%-ról 21%-ra kell, hogy csökkenjen az arányuk.

2005-ben még úgy tűnt, hogy - az egyes régiók és országok között mutatkozó számottevő különbségek ellenére - a világ jó úton halad e célok elérése felé. A Világbank adatai szerint 1,4 milliárd ember (a világ népességének 26%-a) élt akkoriban rendkívüli szegénységben.

Azóta azonban, a gazdasági válság és a megemelkedett élelmiszer- és energiaárak következtében emberek milliói süllyedtek vissza a szegénységbe. S ugyan több területen sikerült haladást elérni, más kérdésekben - például az éhség és a közegészségügy terén - lassú az előrelépés.

A legnagyobb haladás Kínában tapasztalható. A legnagyobb lemaradással küszködő térségek közül pedig Fekete-Afrika említhető.

 

Uniós cselekvési terv a millenniumi fejlesztési célok teljesítéséért Englishfrançais

Az uniós fejlesztési segélyekről bővebben Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek