Διαδρομή πλοήγησης

Αναπτυξιακοί στόχοι της χιλιετίας: καιρός να ανεβάσουμε ταχύτητα - 21/04/2010

Αφρικανός τυλιγμένος με τη σημαία της ΕΕ © EC

Συστάσεις για το πώς θα μπορέσουν οι χώρες της ΕΕ να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και των ασθενειών.

"Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσουν τη βοήθειά τους προς τις φτωχές χώρες του κόσμου", δήλωσε ο επίτροπος Ανάπτυξης Άντρις Πίμπαλγκς, καλώντας τα κράτη μέλη να καταρτίσουν ετήσια προγράμματα για αύξηση της αναπτυξιακής βοήθειας και αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των πόρων.

Τα προγράμματα αυτά πρέπει να είναι ρεαλιστικά και επαληθεύσιμα, επεσήμανε ο επίτροπος παρουσιάζοντας τις συστάσεις της ΕΕ για το πώς τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να επιτύχουν τους αναπτυξιακούς στόχους Englishespañolfrançais που ενέκριναν τα κράτη του ΟΗΕ πριν από μια δεκαετία.

Η Επιτροπή συνιστά στις χώρες της ΕΕ να υποβάλουν τα νέα τους προγράμματα πριν από τη φετινή σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ με θέμα τους αναπτυξιακούς στόχους. Στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου οι ηγέτιδες δυνάμεις του κόσμου αναμένεται να προβούν σε νέες δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της πείνας, της φτώχειας και των ασθενειών.

"Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει η κύρια και πλέον αξιόπιστη ηγετική δύναμη στον αγώνα κατά της φτώχειας," ανέφερε χαρακτηριστικά. "Οφείλουμε να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας για περισσότερη και καλύτερη βοήθεια."

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στον κόσμο, αφού αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ του συνόλου της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας.

Μετά από μια σημαντική αύξηση το 2008, η αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ μειώθηκε το 2009, όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση που προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών. Συνολικά, τα κράτη μέλη διέθεσαν για βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες του κόσμου 49 δισ. ευρώ - περίπου το 0,4% του ακαθάριστου εισοδήματος της Ένωσης. Οι χώρες της ΕΕ δεσμεύθηκαν να αυξήσουν τη βοήθειά τους στο 0,7% του ακαθάριστου εισοδήματος μέχρι το 2015.

Άλλες συστάσεις της ΕΕ - οι οποίες συνοψίζονται σε σχέδιο δράσης 12 σημείων - αφορούν καινοτόμες μεθόδους χρηματοδότησης, καθώς και περισσότερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Πρωταρχικός στόχος της χιλιετίας - ο οποίος εγκρίθηκε από τις χώρες του ΟΗΕ το 2001 - είναι η μείωση κατά 50% του ποσοστού των ατόμων που ζουν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας σ' όλο τον κόσμο, δηλ. με λιγότερο από 0,93 ευρώ την ημέρα. Υπό την έννοια αυτή, το ποσοστό του 42% θα πρέπει να μειωθεί στο 21% με βάση το επίπεδο φτώχειας του 1990, που συμφωνήθηκε να ληφθεί ως σημείο αναφοράς.

Το 2005, οι προοπτικές σ' όλο τον κόσμο διαγράφονταν ευοίωνες για την επίτευξη του στόχου καταπολέμησης της φτώχειας, παρά τις όποιες ανισότητες υπήρχαν ανάμεσα στις διάφορες χώρες και περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 1,4 δισ. άνθρωποι - το 26% του παγκόσμιου πληθυσμού - ζούσαν εκείνη την περίοδο σε ακραίες συνθήκες φτώχειας.

Από τότε όμως μέχρι σήμερα, η οικονομική κρίση και οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων βύθισαν ξανά στη φτώχεια εκατομμύρια ανθρώπους. Και παρά τα θετικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν σε αρκετούς τομείς, σε άλλους - όπως η πείνα και οι εγκαταστάσεις υγιεινής - η πρόοδος υπήρξε ανεπαρκής.

Η Κίνα είναι η χώρα με τα θετικότερα αποτελέσματα, ενώ η Υποσαχάρια Αφρική είναι μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση.

 

Σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη στήριξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας Englishfrançais

Περισσότερα για την αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι