Навигационна пътека

Целите на хилядолетието за развитие: време е да сменим скоростта - 21/04/2010

Африканец, наметнат със знаме на ЕС © EC

Препоръки как страните от ЕС могат да изпълнят обещанията си за борба с глада, бедността и болестите.

Държавите от ЕС трябва да подпомагат повече бедните по света, казва комисарят по развитие, като ги призовава да изготвят годишни планове за увеличаване на помощта за развитие и за по-ефективно използване на парите.

Плановете трябва да бъдат реалистични и подлежащи на проверка, заяви комисар Андрис Пиебалгс при представянето на препоръките към държавите от ЕС как да постигнат целите за развитие Englishespañolfrançais , приети от страните членки на ООН преди десетилетие.

Комисията препоръчва държавите да представят новите си планове преди тазгодишната среща на върха на ООН за целите за развитие. На тази среща през септември се очаква световните лидери да поемат нови ангажименти за борба с глада, бедността и болестите.

"Европа трябва да остане основният и най-надежден лидер в борбата с бедността", каза Пиебалгс. "Трябва да спазим обещанията си за повече и по-ефективна помощ".

ЕС е най-големият донор на помощи в света - на него се пада повече от половината от цялата официална помощ за развитие.

След голямо увеличение на помощта за развитие през 2008 г., през 2009 г. ЕС я намали, когато започна финансовата криза, довела до най-тежката рецесия от десетилетия. Общо държавите-членки са предоставили помощ от 49 млрд. евро на най-бедните страни в света - това се равнява на около 0,4 % от БВП на Съюза. Страните от ЕС обещаха до 2015 г. да увеличат помощта на 0,7 % от БВП.

Другите препоръки на ЕС, обобщени в план за действие в 12 точки, включват новаторски методи на финансиране и засилване на действията срещу неплащането на данъци в развиващите се страни.

Основната цел на хилядолетието, приета от страните членки на ООН през 2001 г., е намаляване с 50 % на броя на живеещите в крайна бедност (с по-малко от 1,25 долара на ден) по света. Според това определение техният процент трябва да намалее от 42 на 21 въз основа на равнищата на бедност през 1990 г., които са приети като отправна точка.

През 2005 г. светът изглеждаше доста напреднал в постигането на целта, свързана с бедността, въпреки неравенствата между региони и страни. По данни на Световната банка по това време в крайна бедност са живели 1,4 млрд. души или 26 % от населението на света.

След това обаче икономическата криза и поскъпването на храните и горивата върнаха към бедността милиони хора. И въпреки положителните резултати в няколко области, напредъкът по други цели - включително глада и хигиената - е бавен.

Китай е отбелязал най-голям напредък. Африка на юг от Сахара е сред най-изоставащите региони.

 

План за действие на ЕС в подкрепа на целите на хилядолетието за развитие Englishfrançais

Още за помощта на ЕС за развитие Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки