Kruimelpad

Bouwen aan de toekomst van Haïti - 06/04/2010

Van links naar rechts: Catherine Ashton, Hillary Clinton en Ban Ki-moon © EU

EU belooft 1,2 miljard euro voor wederopbouw en ontwikkeling.

Het besluit om 1,2 miljard euro te doneren aan Haïti werd vorige week bekendgemaakt op een donorconferentie van de VN Englishespañolfrançais in New York.

De donorlanden beloofden samen 7,3 miljard euro (9,9 miljard dollar) te geven voor de wederopbouw na de verwoestende aardbeving in januari. Ruim de helft van dit bedrag (5,3 miljard dollar) is voor 2010-2011 toegezegd. Haïti had voor deze periode slechts 3,9 miljard dollar gevraagd.

Catherine Ashton, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, wil dat er een tienjarenplan komt, niet alleen voor wederopbouw, maar juist ook voor ontwikkeling en groei.

"De EU erkent dat de wederopbouw van Haïti ook inhoudt dat de ontwikkelingspartners een langetermijnrelatie aangaan," zei zij. De EU was lange tijd een van de grootste donoren van het Caribische land.

Kristalina Georgieva, Eurocommissaris voor Humanitaire hulp, stelt geld-voor-werk-programma's en kleine leningen voor, om de ontwikkeling een impuls te geven en de Haïtianen meer kansen te bieden.

Bij de aardbeving kwamen ruim 200.000 mensen om het leven en raakten ruim een miljoen mensen dakloos. De EU heeft al voor 300 miljoen euro aan humanitaire hulp gegeven.

Meer over EU-hulp voor Haïti Englishespañolfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links