Διαδρομή πλοήγησης

Από αριστερά προς τα δεξιά: Κάθριν Άστον, Χίλαρι Κλίντον και Μπαν Κι Μουν© EU

Η ΕΕ δεσμεύθηκε να διαθέσει ποσό άνω του 1,2 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Αϊτής.

Η απόφαση για χρηματοδότηση ανακοινώθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αϊτή Englishespañolfrançais την περασμένη βδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Συνολικά, οι δωρήτριες χώρες δεσμεύθηκαν να διαθέσουν 7,3 δισ. ευρώ (9.9 δισ. δολάρια) για να βοηθήσουν τη χώρα να ανασυγκροτηθεί μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του περασμένου Ιανουαρίου. Από το ποσό αυτό, πάνω από το ήμισυ προορίζεται για το διάστημα 2010 - 11, για το οποίο η Αϊτή είχε ζητήσει μόνο 3,9 δισ. δολάρια.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Κάθριν Άστον, ζήτησε την κατάρτιση δεκαετούς οικονομικού προγράμματος το οποίο δεν θα περιορίζεται μόνο στην ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά θα δίνει έμφαση και στη γενικότερη ανάπτυξή της.

“Η ΕΕ αναγνωρίζει το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση της Αϊτής προϋποθέτει ταυτόχρονα τη μακροπρόθεσμη δέσμευση από την πλευρά των αναπτυξιακών της εταίρων,” δήλωσε χαρακτηριστικά. Η ΕΕ υπήρξε ανέκαθεν ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς βοήθειας της χώρας αυτής της Καραϊβικής.

Η επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα πρότεινε τη χρήση προγραμμάτων χορήγησης μετρητών για απασχόληση σε δημόσια έργα (cash-for-work schemes) καθώς και μικροδανείων για την τόνωση της ανάπτυξης και την ενίσχυση των Αϊτινών.

Ο σεισμός στην Αϊτή σκότωσε πάνω από 200.000 ανθρώπους και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγους. Η ΕΕ έχει ήδη διαθέσει 300 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια.

Περισσότερα για τη βοήθεια της ΕΕ προς την Αϊτή Englishespañolfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι