Навигационна пътека

Възстановяване на Хаити - 06/04/2010

От ляво на дясно: Катрин Аштън, Хилари Клинтън и Бан Ки-мун © ЕС

ЕС ще предостави над 1,2 млрд. евро за възстановяването и дългосрочното развитие на Хаити.

Решението за отпускане на средствата бе обявено на конференция на ООН за Хаити Englishespañolfrançais , провела се в Ню Йорк през миналата седмица.

Общо страните донори обещаха 7,3 млрд. евро (9,9 млрд. долара), с които да помогнат на страната да се възстанови след опустошителното земетресение през януари. От тази сума над половината (5,3 млрд. долара) ще бъдат предоставени през 2010-2011 г. Това е повече от поисканата от Хаити помощ (3,9 мрлд. долара) за този период.

Катрин Аштън, върховният представител на ЕС за външните работи, призова за изготвянето на 10-годишен икономически план, който да включва не само възстановителни работи, но и мерки за стимулиране на развитието и растежа.

„ЕС осъзнава, че възстановяването на Хаити включва и дългосрочен ангажимент от страна на неговите партньори“, заяви тя. От дълго време насам ЕС е един от най-големите донори на карибската държава.

Кристалина Георгиева, комисар по хуманитарната помощ, предлага използването на схеми за заплащане в брой за извършен труд и отпускането на малки заеми, за да се стимулира развитието и да се даде възможност на хаитяните да се съвземат от сполетялото ги бедствие.

Земетресението причини смъртта на повече от 200 000 души, а над един милион останаха без подслон. ЕС вече предостави хуманитарна помощ на стойност 300 млн. евро.

Повече за помощта на ЕС за Хаити Englishespañolfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки