Sökväg

Återuppbyggnaden igång i Chile - 17/03/2010

Byggnad som delats i två av jordbävningen i Chile © Reporters

Installationen av Chiles nyvalde president gjorde starkt intryck på EU:s nya biståndskommissionär – på mer än ett sätt.

Kommissionär Kristalina Georgieva deltog i presidentinstallationen då hon besökte landet för att inspektera EU:s hjälpinsatser i de områden som drabbades av förra månadens svåra jordbävning. EU har bidragit med 3 miljoner euro i stöd och skickat experter för att samordna distributionen av förnödenheter.

Några minuter innan Sebastián Piñera skulle sväras in som president i det chilenska parlamentet i Valparaiso, kom ett kraftigt efterskalv. Den kommande halvtimmen inträffade ytterligare två mindre skalv. Ändå var det ingen som sprang mot nödutgången, och Sebastián Piñera fortsatte att välkomna världsledare som om inget hade hänt. I sin blogg English säger kommissionären att hon tror att skälet till att ingen fick panik var att alla kände stort förtroende för den höga byggstandarden i det jordbävningsutsatta landet.

Skalvet den 27 februari uppmättes till 8,8 på richterskalan, ett av de kraftigaste skalven någonsin. Dödstalet är dock relativt lågt – ca 500 personer miste livet. De flesta föll offer för den efterföljande flodvågen. Många byggnader har fått stora skador, men få rasade helt samman.

Chile har bett om internationell hjälp i form av broar, fältsjukhus, satellittelefoner, system för saltvattenrening, tillfälliga bostäder och fältkök.

Fyra organisationer medverkar i EU:s hjälpinsats: Telekom utan gränser, den panamerikanska hälsoorganisationen och det spanska och det tyska Röda korset.

EU har fyra experter på humanitärt bistånd och ett sex personer starkt team för civilskydd English på plats i Chile.

Flera medlemsländer kompletterar EU:s hjälp med egna bidrag. Spanien, Tyskland och Frankrike har till exempel också skickat experter till området.

All hjälp samordnas av EU:s övervaknings- och informationscentrum i Bryssel, som är bemannat dygnet runt.

Läs mer om EU:s humanitära bistånd Englishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar