Navigacijska pot

Obnova Čila po potresu - 17/03/2010

Stavba v Čilu, ki jo potres razklal na dva dela © Reporters

Inavguracija novega čilskega predsednika je bila ognjeni krst za novo evropsko komisarko za humanitarne zadeve.

Kristalina Georgieva je bila na obisku v Čilu, kjer si je ogledala izvajanje pomoči EU na območjih, ki jih je prejšnji mesec prizadel uničujoč potres. Med obiskom se je v mestu Valparaiso udeležila tudi slovesne zaprisege novega predsednika. EU je južnoameriški državi namenila 3 milijone EUR sredstev in tja napotila strokovnjake za koordinacijo razdeljevanja pomoči.

Nekaj minut pred začetkom slovesnosti v čilskem parlamentu je obalo stresel silovit popotresni sunek, ki sta mu v naslednje pol ure sledila še dva. Kljub temu ni nihče stekel proti izhodu in novi predsednik Sebastián Piñera je še naprej mirno pozdravljal svetovne voditelje. Kot je zapisala komisarka na svojem spletniku English , med ljudmi ni zavladala panika, ker so vedeli, da država upošteva stroge protipotresne gradbene predpise.

Potres 27. februarja z močjo 8,8 stopnje po Richterjevi lestvici je bil eden od najmočnejših v zgodovini, vendar je v njem mrlo sorazmerno malo ljudi (500). Večina žrtev je umrla v cunamiju, ki ga je sprožil potres. Čeprav so bile številne zgradbe močno poškodovane, se jih večina ni porušila.

Čile je mednarodno skupnost zaprosil za pomoč, zlasti za premične mostove, poljske bolnišnice, satelitske telefone, naprave za desalinacijo, zasilna zatočišča in poljske kuhinje.

Pomoč EU prihaja do prizadetih območij prek štirih organizacij, in sicer Telecoms Without Borders (Telekomunikacije brez meja), Panameriške zdravstvene organizacije ter španskega in nemškega Rdečega križa.

Evropska unija ima na terenu v Čilu tudi štiri strokovnjake za humanitarne zadeve in šest pripadnikov ekipe civilne zaščite English .

Številne države članice so Čilu namenile dodatno pomoč. Španija, Nemčija in Francija so v državo poslale tudi svoje strokovnjake.

Njihovo delo koordinira nadzorni in informacijski center EU v Bruslju, ki deluje 24 ur na dan.

Več o humanitarni pomoči EU Englishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave