Cale de navigare

Chile începe operaţiunile de reconstrucţie - 17/03/2010

Clădire despicată în două de cutremurul din Chile © Reporters

Ceremonia de învestire a noului preşedinte chilian a fost urmărită cu emoţie de comisarul european pentru ajutor umanitar.

Kristalina Georgieva a participat la ceremonia de învestire a noului preşedinte chilian, cu ocazia deplasării efectuate în această ţară sud-americană puternic afectată de cutremurul de luna trecută. Comisarul european a inspectat zonele în care se desfăşoară operaţiunile europene de asistenţă umanitară. UE a oferit un sprijin financiar în valoare de 3 milioane de euro şi a trimis la faţa locului echipe de experţi care coordonează distribuirea ajutoarelor.

Cu puţin înainte ca preşedintele Sebastián Piñera să depună jurământul în faţa parlamentului chilian reunit în oraşul Valparaíso, un nou cutremur puternic a lovit zona de coastă, fiind urmat de două replici pe parcursul a 30 de minute. Cu toate acestea, nimeni nu a părăsit sala, iar preşedintele Piñera a continuat să se adreseze invitaţilor ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Pe blogul English său, comisarul Georgieva consideră că această atitudine este simbolică pentru încrederea pe care cetăţenii statului Chile o au în standardele de construcţie din ţara lor, situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume.

Cutremurul din 27 februarie, cu o magnitudine de 8,8 grade pe scara Richter, s-a numărat printre cele mai puternice cutremure întregistrate vreodată, dar numărul deceselor a fost relativ mic - aproximativ 500 de persoane. O mare parte dintre acestea au fost victimele valului tsunami care s-a produs după cutremur. Deşi numeroase clădiri au fost grav afectate, cele mai multe nu s-au prăbuşit.

Chile a solicitat ajutor internaţional sub formă de poduri mecanice, spitale şi bucătării de campanie, telefoane prin satelit, sisteme de desalinizare a apei şi adăposturi.

Ajutoarele oferite de UE sunt distribuite cu sprijinul a patru agenţii: Telecoms Sans Frontières, Organizaţia Panamericană a Sănătăţii şi filialele din Spania şi Germania ale Crucii Roşii.

Din partea UE s-au deplasat în Chile patru experţi umanitari şi o echipă de protecţie civilă English formată din şase persoane.

Mai multe ţări europene şi-au adăugat propria contribuţie la asistenţa oferită de UE. Spania, Germania şi Franţa au trimis şi experţi în zonă.

Eforturile lor au fost coordonate de centrul de informare şi monitorizare al UE, care funcţionează 24 de ore din 24 şi are sediul la Bruxelles.

Mai multe despre ajutorul umanitar oferit de UE Englishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile