Kruimelpad

Chili begint met de wederopbouw na de aardbeving - 17/03/2010

Een door de aardbeving in tweeën gespleten gebouw in Chili © Reporters

De inhuldiging van de nieuwe president van Chili was voor de nieuwe EU-commissaris voor humanitaire hulp in verschillende opzichten een aangrijpend moment.

Kristalina Georgieva woonde de inhuldiging bij toen zij in Chili was om toe te zien op de EU-hulpoperatie in dit Zuid-Amerikaanse land, dat vorige maand door een hevige aardbeving werd getroffen. De EU heeft 3 miljoen euro aan hulp uitgetrokken en heeft deskundigen ingezet om de hulpverlening te coördineren.

Luttele minuten voor de eedaflegging door de nieuwe president, Sebastián Piñera, in de stad Valparaíso, werd de kuststreek nog getroffen door een krachtige naschok, binnen een half uur nog door twee andere gevolgd. Toch vluchtte niemand naar de uitgang en begroette de nieuwe president de wereldleiders alsof er niets aan de hand was. In haar blog English schreef de commissaris dat er geen paniek was uitgebroken omdat de mensen vertrouwen hebben in de strenge bouwvoorschriften in dit aardbevingsgevoelige gebied.

De aardbeving van 27 februari met een kracht van 8,8 op de schaal van Richter was een van de krachtigste ooit, maar het aantal slachtoffers was met ongeveer 500 doden relatief laag. De meesten kwamen om door de tsunami na de beving. Veel gebouwen hebben grote schade opgelopen, maar er zijn er maar weinig ingestort.

Chile heeft om internationale hulp gevraagd in de vorm van noodbruggen, veldhospitalen, satelliettelefoons, ontziltingsinstallaties, tenten en veldkeukens.

De EU-hulp wordt door vier organisaties verdeeld: Telecoms Without Borders (telecom zonder grenzen), de Pan-American Health Organisation en het Spaanse en het Duitse Rode Kruis.

De EU heeft vier deskundigen en een zeskoppig team voor civiele bescherming English uitgezonden naar Chili.

Daarnaast levert een aantal landen zelf ook nog eens hulp: Spanje, Duitsland, Frankrijk en België hebben bijvoorbeeld eigen experts naar de regio gestuurd.

Hun bijdrage wordt gecoördineerd door het waarnemings- en informatiecentrum van de EU in Brussel, dat permanent wordt bemand.

Meer over humanitaire hulp van de EU Englishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links