Navigációs útvonal

Chile: újjáépítés a földrengés után - 17/03/2010

Földrengés által kettéhasított épület Chilében © Reporters

Március 12-én letette a hivatali esküt Chile új elnöke. Több okból is megrázó pillanat volt ez az Európai Unió humanitárius segítségnyújtásért felelős új biztosa számára, aki részt vett az eseményen.

Krisztalina Georgieva, az EU humanitárius segítségnyújtásért felelős biztosa azért látogatott el a dél-amerikai országba, hogy több helyszínen is ellenőrizze, hogyan haladnak az uniós katasztrófaelhárítási műveletek. Látogatása során a politikusasszony az új elnök beiktatásán is részt vett. Az Európai Unió 3 millió euró értékben nyújt segítséget az országnak, melyet múlt hónapban rendkívül erős földrengés rázott meg. Az EU ezenfelül szakértőket is a helyszínre küldött, akik a szállítmányok szétosztását hangolják össze.

Mindössze percekkel azelőtt, hogy az új elnök, Sebastián Piñera letette a parlamentben a hivatali esküt az ország középső részén fekvő Valparaíso városban, a partvidéket erős utórengések rázták meg, melyeket a következő fél órában újabbak követtek. Ennek ellenére a ceremónia résztvevői közül senki sem hagyta el a termet, és mintha mi sem történt volna, Piñera elnök is folytatta az eseményen megjelent külföldi politikusok köszöntését. Blogbejegyzésében English az EU biztosa, Krisztalina Georgieva a pánik elmaradását azzal magyarázta, hogy a helyiek bíznak az épületek ellenálló képességében, mivel a chilei építőiparnak számolnia kell a gyakori földrengésekkel.

A február 27-i – a Richter-skála szerint 8,8-as erősségű – rengés egyike volt a valaha mért legsúlyosabbaknak, a természeti katasztrófa ennek ellenére viszonylag kevés életet követelt: hozzávetőleg 500 ember halt meg az ország egész területén. Legtöbbjük a földmozgások keltette szökőárnak esett áldozatul. Noha számos épület súlyosan megrongálódott, túlnyomó többségük nem dőlt össze.

Chile a katasztrófát követően nemzetközi segítséget kért – az országnak mindenekelőtt ideiglenes hidakra, tábori kórházakra és konyhákra, műholdas telefonokra, víztisztító berendezésekre és átmeneti szállásokra van szüksége.

Az uniós segélyszállítmányok szétosztásában négy ügynökség segít: a Telecoms Without Borders nevű segélyszervezet, a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet, valamint a Vöröskereszt spanyol és német tagszervezete.

Az EU négy humanitárius segítségnyújtással foglalkozó szakértőt és hat főből álló katasztrófavédelmi English csoportot küldött a helyszínre.

Az uniós szinten biztosított segítségen túlmenően számos tagállam nemzeti felajánlást is tett, Spanyolország, Németország és Franciaország pedig saját szakértőket küldött a katasztrófa sújtotta régióba.

A tagállami segítségnyújtás összehangolását az EU brüsszeli székhelyű megfigyelési és tájékoztatási központja végezte, napi 24 órában.

További információk az EU által nyújtott humanitárius segítségről Englishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek