Navigointipolku

Apua Chilen jälleenrakennukseen - 17/03/2010

Maanjäristyksen kahtia halkaisema rakennus Chilessä © Reporters

Chileä vavisuttivat jälkijäristykset samaan aikaan, kun uusi presidentti valmistautui vannomaan virkavalansa. Tapahtumia seurasi läheltä myös EU:n avustustoimiin tutustunut komissaari Kristalina Georgieva.

EU:n humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Kristalina Georgieva osallistui presidentin virkaanastujaisiin Chilen vierailullaan, jolla hän tutustui EU:n avustustoimiin helmikuisen maanjäristyksen vaurioittamalla alueella. EU toimittaa maanjäristyksen uhreille pikaista humanitaarista apua 3 miljoonan euron arvosta. Lisäksi EU:n lähettämät asiantuntijat koordinoivat hätäavun jakelua.

Vain muutamia minuutteja ennen kuin uuden presidentin Sebastián Piñeran oli määrä vannoa virkavalansa Valparaisossa Keski-Chilessä, rannikkoa vavisutti voimakas jälkijäristys. Puolen tunnin sisällä seurasi vielä kaksi uutta jälkijäristystä. Valatilaisuudessa kukaan ei kuitenkaan joutunut paniikkiin, ja Sebastián Piñera jatkoi eri puolilta maailmaa tulleiden arvovieraiden tervehtimistä aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Georgieva arvelee blogissaan English , että chileläisten rauhallisuus johtui vakaasta luottamuksesta maanjäristysten aiemminkin koetteleman maan tiukkoihin rakennusvaatimuksiin.

Helmikuun 27. päivän maanjäristys, joka oli voimakkuudeltaan 8,8 Richterin asteikolla mitattuna, oli yksi voimakkaimmista koskaan mitatuista järistyksistä. Kuolonuhrien määrä jäi kuitenkin suhteellisen pieneksi, ja sen arvioidaan nyt olevan noin 500. Useimmat kuolonuhrit aiheutti maanjäristystä seurannut hyökyaalto. Vaikka monet rakennukset vaurioituivat vakavasti, suurin osa ei romahtanut.

Chile on pyytänyt kansainvälistä apua, muun muassa kenttäsairaaloita, liikuteltavia siltoja, viestintälaitteita, vedenpuhdistimia, suojia ja kenttäkeittiöitä.

EU:n avun toimittamista perille avustaa neljä järjestöä: Telecoms Without Borders (tele- ja satelliittiviestintälaitteet), Panamerikkalainen terveysjärjestö (PAHO) sekä Espanjan ja Saksan Punainen Risti.

EU on lähettänyt Chilen katastrofialueelle neljä humanitaarisen avun asiantuntijaa ja kuuden hengen pelastuspalveluryhmän English .

Useat EU-maat ovat täydentäneet unionin tarjoamaa apua omilla avustustoimillaan. Muun muassa Espanja, Saksa ja Ranska ovat lähettäneet alueelle katastrofiavun asiantuntijoita.

Avustustoimia koordinoi EU:n pelastuspalvelujärjestelmän seuranta- ja tiedotuskeskus Brysselissä, jossa tilanteen kehitystä seurataan 24 tuntia vuorokaudessa.

Lisätietoa EU:n humanitaarisesta avusta Englishfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä