Διαδρομή πλοήγησης

Ανοικοδόμηση της Χιλής μετά τον σεισμό - 17/03/2010

Κτήριο σχισμένο στα δύο από τον σεισμό στη Χιλή © Reporters

Η ορκομωσία του νέου προέδρου της Χιλής ήταν μια συγκινητική στιγμή για τη νέα επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ από πολλές πλευρές.

Με την ευκαιρία του ταξιδιού που πραγματοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στη Χιλή για να επιθεωρήσει τον τρόπο διάθεσης της βοήθειας της ΕΕ στις περιοχές της χώρας που έπληξε ο ισχυρός σεισμός του τελευταίου μήνα, παρέστη στην τελετή ορκομωσίας του νέου προέδρου. Η ΕΕ διέθεσε 3 εκατ. ευρώ και έστειλε επιτόπου εμπειρογνώμονες για να συντονίσουν τη διανομή της βοήθειας.

Μερικά λεπτά πριν από την ορκομωσία του προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα στο κοινοβούλιο της Χιλής στην πόλη Βαλπαραΐσο, ένας ισχυρός μετασεισμός έπληξε την ακτή ενώ το επόμενο μισάωρο σημειώθηκαν δύο ακόμη μετασεισμοί. Κανείς δεν έτρεξε προς την έξοδο ενώ ο κ. Πινιέρα εξακολούθησε να χαιρετά τους ξένους ηγέτες σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Γράφοντας στο ιστολόγιό της English , η επίτροπος αποδίδει την απουσία πανικού στην εμπιστοσύνη του κόσμου στα υψηλά κατασκευαστικά πρότυπα που εφαρμόζονται σ' αυτή τη σεισμογενή χώρα.

Ο σεισμός της 27ης Φεβρουαρίου, ισχύος 8,8 της κλίμακας Ρίχτερ, ήταν ένας από τους ισχυρότερους που έχουν ποτέ καταγραφεί, αλλά τα θύματά του ήταν σχετικά λίγα σε αριθμό, γύρω στα 500 άτομα. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονταν στο τσουνάμι που ακολούθησε. Αν και πολλά κτήρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, τα περισσότερα από αυτά δεν κατέρρευσαν.

Η Χιλή ζήτησε διεθνή βοήθεια με τη μορφή μηχανικών γεφυρών, υπαίθριων νοσοκομείων, δορυφορικών τηλεφώνων, συστημάτων αφαλάτωσης νερού, καταφυγίων και υπαίθριων μαγειρείων.

Η βοήθεια της ΕΕ διανέμεται με τη βοήθεια των οργανισμών Telecoms Without Borders και Pan-American Health Organisation καθώς και του ισπανικού και γερμανικού Ερυθρού Σταυρού.

Η ΕΕ έχει στείλει στη Χιλή τέσσερις εμπειρογνώμονες σε ανθρωπιστικά θέματα και έξι σε θέματα πολιτικής προστασίας English .

Ορισμένα κράτη μέλη έχουν συμπληρώσει τη βοήθεια της ΕΕ με δική τους βοήθεια, ενώ η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης στείλει εμπειρογνώμονες στην περιοχή.

Τον συντονισμό της βοήθειας αυτής έχει αναλάβει το κέντρο παρακολούθησης και πληροφοριών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, το οποίο λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο.

Περισσότερα για την ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ Englishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι