Sti

Chile rejser sig efter jordskælv - 17/03/2010

Bygning hugget i to dele af jordskælv i Chile © Reporters

Indsættelsen af Chiles nyvalgte præsident var en bevæget begivenhed for EU's nye kommissær for humanitær bistand – bogstavelig talt.

EU-kommissær Kristalina Georgieva deltog i indsættelsesceremonien under et besøg, hvor hun inspicerede EU's hjælpearbejde i det sydamerikanske land efter jordskælvet i sidste måned. EU har skaffet 3 milliarder euro i bistand og sendt eksperter, der skal koordinere fordelingen af forsyninger.

Få minutter før Sebastián Piñera skulle tages i ed i Chiles parlament i havnebyen Valparaiso, blev kysten ramt af efterrystelser. Det skete to gange til i den næste halve time. Men der var ingen, som begyndte at løbe hen til nødudgangen, og Sebastián Piñera kunne hilse på de forsamlede statschefer, som om intet var sket. Kommissæren skriver i sin blog English , at der netop ikke opstod panik, fordi folk har tillid til den høje byggestandard i det jordskælvsramte land.

Jordskælvet den 27. februar blev målt til 8,8 på Richterskalaen og var dermed et af de kraftigste nogensinde. Samtidig var antallet af døde – omkring 500 mennesker – forholdsvis lavt. De fleste blev ofre for den efterfølgende tsunami. Selv om mange bygninger fik kraftige skader, blev de fleste stående.

Chile har bedt om international hjælp i form af mekaniske broer, felthospitaler, satellittelefoner, saltvandsrensningssystemer, læskure og feltkøkkener.

EU's hjælp bliver distribueret med hjælp fra fire organisationer: Telecoms Without Borders (Telekom uden grænser), Den Panamerikanske Sundhedsorganisation samt spansk og tysk Røde Kors.

EU har fire eksperter i humanitær bistand og et civilbeskyttelseshold English på seks mennesker i Chile.

En række medlemslande giver en ekstra hånd med. Spanien, Tyskland og Frankrig har også sendt eksperter til regionen.

Deres bidrag koordineres af EU's overvågnings- og informationscenter i Bruxelles, som kører i døgndrift.

Mere om EU's humanitære bistand Englishfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links