Навигационна пътека

Чили се възстановява след земетресението - 17/03/2010

Сграда, разцепена на две от земетресението в Чили © Reporters

Встъпването в длъжност на новия чилийски президент бе вълнуващ момент за новия комисар на ЕС по хуманитарна помощ - не само заради церемонията.

Кристалина Георгиева присъства на церемонията по време на посещение, чиято цел бе да проследи хода на хуманитарните операции на ЕС в южноамериканската страна, засегната от силното земетресение миналия месец. ЕС осигури помощ на стойност 3 млн. евро и изпрати експерти, които да координират нейното разпределение.

Минути преди новият президент Себастиан Пинера да положи клетва в чилийския парламент в град Валпарайсо, ново силно земетресение разтърси крайбрежието, последвано от два други труса в рамките на половин час. Въпреки това никой не се втурна към изходите и президентът поздрави световните лидери все едно нищо не се е случило. В своя блог English комисарят отдава липсата на паника в увереността във високото качество на строителството в тази земетръсна страна.

Земетресението на 27 февруари с магнитуд 8,8 по скалата на Рихтер бе едно от най-силните, регистрирани някога, но броят на жертвите бе сравнително малък - около 500 души. Причина за смъртта на повечето от тях бе последвалото цунами. Въпреки че много сгради пострадаха сериозно, повечето не се срутиха.

Чили помоли за международна помощ под формата на механични мостове, полеви болници, сателитни телефони, системи за пречистване на солена вода, временни жилища и полеви кухни.

Помощта от ЕС се разпределя със съдействието на четири организации - „Telecoms Without Borders“ (Телекомуникации без граници), Панамериканската здравна организация и испанския и немския клон на Червения кръст.

ЕС изпрати четирима експерти по хуманитарна помощ и шестчленен екип по гражданска защита English в Чили.

Няколко страни членки предоставиха помощи самостоятелно в допълнение към подкрепата от ЕС. Испания, Германия и Франция изпратиха и експерти в региона.

Дарените от тези страни помощи бяха координирани от центъра на ЕС за мониторинг и информация в Брюксел, който работи 24 часа в денонощието.

Повече за хуманитарната помощ на ЕС Englishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки