Sökväg

Jämställdhet – i hela världen - 08/03/2010

Logotypen för Internationella kvinnodagen ©EU

Att stärka kvinnornas ställning i utvecklingsländerna är en förutsättning för ökad jämställdhet.

EU:s nya handlingsplan Englishfrançais för jämställdhet ska med hjälp av utvecklingsbistånd främja jämställdhet även utanför EU. Handlingsplanen presenteras på Internationella kvinnodagen den 8 mars. Syftet är att blåsa nytt liv i löftena från FN:s kvinnokonferens i Peking 1995 – en milstolpe i kampen för kvinnors rättigheter. Dessvärre har man inte nått så långt sedan dess.

Det nya initiativet är en viktig del av EU:s jämställdhetsarbete – både inom och utanför EU. Det gäller lika rättigheter, tillgång till resurser som mark och utbildning och möjlighet att vara med och bestämma. Som världens största biståndsgivare – EU står för 60 % av världens utvecklingsbistånd – når man ut i hela världen.

Hjälpen går bland annat till gräsrotsorganisationer som försöker förbättra villkoren för kvinnor i utvecklingsländer. Till exempel i Botswana, där organisationen Kvinnor mot våldtäkt English har fått 370 000 euro för sitt arbete för lagar som ska skydda kvinnor mot övergrepp och se till att gärningsmännen åtalas.

Jämställdhet är också ett av de åtta millenniemålen Englishespañolfrançais – mål som 192 länder och 23 ledande biståndsorganisationer har satt upp för att hjälpa världens fattigaste.

EU vill också på olika sätt synliggöra kvinnors rättigheter. Ett exempel är den årliga teckningstävlingen Englishfrançais för barn i utvecklingsländerna. Barnen ger här sin bild av jämställdhet och hur män och kvinnor tillsammans kan förbättra världen. Juryn består av 50 barn i EU som väljer sina favoritteckningar från varje region. Vinnarna får 1 000 euro till sin skola.

Tanken är att barnen ska bli mer medvetna om jämställdhetsfrågor så att de som vuxna kan delta i kampen för lika rättigheter.

Kvinnors rättigheter och EU:s omvärldspolitik English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar