Navigacijska pot

Za enakost med spoloma v svetu - 08/03/2010

Logotip mednarodnega dneva žena ©EU

Opolnomočenje žensk v državah v razvoju je bistvenega pomena za uveljavitev enakosti med spoloma.

Evropska komisija bo za uresničenje ciljev novega akcijskega načrta Englishfrançais enakosti med spoloma v državah zunaj EU uporabila sredstva za razvojno pomoč. Akcijski načrt je objavila na mednarodni dan žena 8. marca, z njim pa želi znova obuditi prizadevanja, ki so se začela s konferenco ZN o ženskah leta 1995 v Pekingu, prelomnim dogodkom v boju za pravice žensk. V zadnjih letih so stvari namreč zastale.

Novi načrt potrjuje zavezanost EU načelu enakosti med spoloma in uveljavljanju načela v Evropski uniji in zunaj nje. Načrt zajema vprašanja enakopravnosti, pravico do virov, denimo posesti in izobrazbe, in zastopanost v gospodarstvu in politiki. EU ima pomembno vlogo pri uveljavljanju enakosti med spoloma v svetu, saj temu vprašanju namenja največ sredstev na svetu, in sicer 60 % svetovne razvojne pomoči letno.

S sredstvi financira krajevna prizadevanja za boljši položaj žensk v revnejših državah. Tako je denimo 370 000 evrov namenila bocvanski dobrodelni organizaciji Ženske proti posilstvu English , ki se zavzema za zakonsko zaščito žensk pred zlorabami in sodni pregon storilcev.

Enakost med spoloma je tudi eden od razvojnih ciljev tisočletja Englishespañolfrançais , ki jih je v podporo najrevnejšim na svetu postavilo 192 držav in 23 vodilnih razvojnih ustanov.

EU opozarja na pravice žensk z različnimi informativnimi kampanjami. Mednje sodi tudi vsakoletni risarski natečaj Englishfrançais za otroke po svetu. Komisija, sestavljena iz 50 otrok iz Evropske unije, izbere najboljše risbe iz vsake sodelujoče regije, vsak zmagovalec pa svoji šoli prinese 1000 evrov nagrade. Otroci morajo na natečaj poslati risbe, ki ponazarjajo dvoje: enakost med spoloma in skupno delo moških in žensk za boljši svet.

Namen natečaja je osvestiti otroke, da se bodo kot odrasli znali upreti razlikovanju med ženskami in moškimi.

Pravice žensk in zunanja politika EU English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave