Kruimelpad

Gelijke behandeling wereldwijd - 08/03/2010

Logo van de Internationale Vrouwendag ©EU

Vrouwen in ontwikkelingslanden moeten worden geholpen voor zichzelf op te komen.

Het nieuwe EU-actieplan voor gelijke behandeling Englishfrançais probeert zijn doelstellingen via de ontwikkelingshulp te promoten. Het op Internationale Vrouwendag (8 maart) aangekondigde plan moet de beloften van de Wereldvrouwenconferentie van de VN in 1995 in Peking, een cruciaal moment in de strijd voor vrouwenrechten, nieuw leven inblazen. Er is sindsdien immers niet veel vooruitgang geboekt.

Het nieuwe initiatief wordt genomen omdat de EU de gelijke behandeling van man en vrouw, zowel binnen haar grenzen als daarbuiten, wil bevorderen. Het richt zich onder meer op gelijke rechten, toegang tot productiemiddelen en voorzieningen zoals land en onderwijs, en de rol in de besluitvorming. Omdat de EU een aandeel van 60% in de totale ontwikkelingshulp heeft, sorteert haar inzet over de hele wereld effect.

De steun wordt gebruikt voor werk aan de basis ter verbetering van de levensomstandigheden van vrouwen in ontwikkelingslanden. In Botswana bijvoorbeeld heeft de EU met 370 000 euro de activiteiten gesteund van Women against Rape English , een charitatieve instelling die zich inzet voor de bescherming van vrouwen tegen misbruik en voor vervolging van de daders.

Gelijke behandeling is ook een van de millenniumdoelstellingen Englishespañolfrançais , die de armste mensen van de wereld moeten helpen. Ze worden door 192 landen en 23 vooraanstaande ontwikkelingsinstellingen onderschreven.

De EU doet bovendien aan bewustmaking omtrent vrouwenrechten, bijvoorbeeld via een jaarlijkse tekenwedstrijd Englishfrançais voor jongens en meisjes in andere delen van de wereld. Een panel van 50 kinderen uit de EU kiest voor elke deelnemende regio de beste tekeningen uit. Alle prijswinnaars winnen voor hun school een geldbedrag van 1000 euro. De kinderen moeten met hun tekening duidelijk maken hoe zij denken over gelijke behandeling en hoe mannen en vrouwen samen de wereld kunnen verbeteren.

De idee is dat als kinderen bewust worden gemaakt van de gelijkheidsproblematiek, zij zich als volwassenen ook eerder zullen inzetten voor de gelijke behandeling van man en vrouw in de hele wereld.

Vrouwenrechten in het EU-buitenlandbeleid English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links