Navigációs útvonal

A nemek közötti egyenlőség – az egész világon - 08/03/2010

A nemzetközi nőnap logója ©EU

A nők önrendelkezésének biztosítása a fejlődő világban kiemelten fontos a nemek közötti egyenlőség elősegítésében

A nemek közötti esélyegyenlőségről szóló új uniós cselekvési terv Englishfrançais a fejlesztési segélyek felhasználásával kívánja az Unió határain túli céljait elérni. Az új cselekvési terv bejelentésére a nemzetközi nőnapon (március 8-án) került sor. A terv az ENSZ 1995-ben Pekingben megrendezett konferenciáján tett ígéretekbe hivatott új életet lehelni. E konferencia meghatározó jelentőségű volt a nők jogaiért folytatott küzdelemben, azóta azonban alig sikerült előrelépést elérni.

Az új kezdeményezés az Unió nemek közötti esélyegyenlőség iránti elkötelezettségét példázza, amely nemcsak az uniós határokon belül, hanem azokon túlra is kiterjed. A kérdéskörhöz tartozik az emberi jogok, a forrásokhoz – így például a földhöz és oktatáshoz – való hozzáférés és a döntéshozatalban való részvétel ügye. Mivel a nemek közötti esélyegyenlőséghez kapcsolódóan az Unió a világ legfőbb adományozója (világszinten az éves fejlesztési segély 60%-át adja), erőfeszítése világszerte érezteti hatását.

A segélyezés kiterjed a nők helyzetének javítását célzó alulról szerveződő kezdeményezések támogatására a nehézségekkel küszködő országokban. Botswanában például az Unió 370000 euróval segíti a Nők a Nemi Erőszak Ellen (Women Against Rape) English nevű karitatív szervezet munkáját, amely a nőket a nemi erőszakkal szemben védő törvényekért és az elkövetők bűnvádi eljárás alá helyezéséért küzd.

A nemek közötti esélyegyenlőség egyike a millenniumi fejlesztési céloknak Englishespañolfrançais – e célok meghatározására a világ legszegényebb embereinek megsegítése érdekében került sor, 192 ország és 23 jelentős fejlesztési intézmény támogatásával.

Az Unió tesz azért is, hogy felhívja a figyelmet a nők jogaira. Évente rajzversenyt Englishfrançais rendez például, amelyre a világ más tájain élő fiúk és lányok is benevezhetnek. Egy 50 gyermekből álló zsűri választja ki a nekik leginkább tetsző rajzokat az egyes részt vevő régióból érkező rajzok közül, és a győztesek iskolái 1000 euró nyereményt kapnak. A versenyre benevező gyermekek arra a feladata vállalkoznak, hogy a művészet eszközeivel ábrázolják a nemek közötti esélyegyenlőséget, illetve azt, hogy mit tehetnek férfiak és a nők együtt azért, hogy jobb legyen élni e világban.

A verseny azon az elgondoláson alapul, hogy ha a gyermekekben jobban tudatosulnak a nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kérdések, akkor az eljövendő felnőtt nemzedékek készek lesznek világszerte kiállni a férfiak és nők egyenjogúságáért.

A nők jogai az EU külpolitikájában English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek