Navigointipolku

Tasa-arvoa koko maailmaan - 08/03/2010

Kansainvälisen naistenpäivän logo ©EU

Sukupuolten tasa-arvon edellytyksenä on, että naiset osallistuvat täysivaltaisesti yhteiskuntaelämään. EU edistää naisten osallisuutta myös kehitysmaissa.

EU on julkaissut kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3. uuden toimintasuunnitelman Englishfrançais sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi kehitysyhteistyön avulla. Toimintasuunnitelmalla halutaan vauhdittaa vuonna 1995 naisten asemaa käsitelleessä YK:n maailmankonferenssissa tehtyjen lupausten toteuttamista. Konferenssi oli aikanaan merkittävä askel naisten oikeuksien kannalta, mutta sen jälkeen ei edistystä juurikaan ole tapahtunut.

Toimintasuunnitelma on osoitus EU:n sitoutumisesta sukupuolten tasa-arvon toteuttamiseen kaikkialla maailmassa. Tasa-arvo tarkoittaa yhtäläisiä oikeuksia, mahdollisuuksia kouluttautua, omistaa maata ja osallistua päätöksentekoon. Kehitysyhteistyö tarjoaa EU:lle hyvä kanavan edistää naisten asemaa kaikkialla maailmassa, sillä EU on maailman suurin kehitysavun antaja, jonka osuus kaikesta kehitysavusta on noin 60 prosenttia.

Kehitysyhteistyön puitteissa parannetaan naisten elinoloja myös aivan konkreettisella tasolla. EU on esimerkiksi antanut 370 000 euroa rahoitustukea Women Against Rape English -kansalaisjärjestölle, joka auttaa raiskausten uhreja Botswanassa ja kampanjoi paremman lainsäädännön puolesta.

Sukupuolten tasa-arvo kuuluu myös YK:n vuosituhattavoitteisiin Englishespañolfrançais . Vuosituhannen kehitystavoitteilla halutaan parantaa maailman köyhimpien asemaa, ja niihin on yhtynyt 192 maata ja 23 keskeistä kehitysjärjestöä.

EU haluaa levittää tietoa naisten oikeuksista. Vuosittain se järjestää esimerkiksi aihetta käsittelevän piirustuskilpailun Englishfrançais . Kilpailu on suunnattu kehitysmaiden lapsille, joiden toivotaan piirrostensa ja maalaustensa kautta pohtivan sukupuolten tasa-arvoa ja sitä, kuinka miehet ja naiset yhdessä voivat rakentaa paremman maailman. EU-maiden lapsista koostuva raati valitsee suosikkinsa kilpailutöiden joukosta, ja kunkin voittajan koulu saa 1 000 euron palkinnon.

Kilpailun tarkoituksena on herättää lapset jo nuorina ymmärtämään sukupuolten tasa-arvon merkitys, jotta he aikuisiksi tultuaan puolustavat ja edistävät sitä maailmanlaajuisesti.

Naisten oikeudet osana EU:n ulkopolitiikkaa English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä