Sti

Ligestilling – over hele kloden - 08/03/2010

Logo for den internationale kvindedag ©EU

EU vil styrke kvindernes stilling i den tredje verden.

EU vil bruge ulandsbistand til at hjælpe kvinder i andre dele af verden. Det siger EU i sin splinternye handlingsplan Englishfrançais . Planen blev søsat på den internationale kvindedag den 8. marts og skal puste nyt liv i løfterne fra FN's kvindekonference i Beijing i 1995. Konferencen regnes for et af de store øjeblikke i kampen for kvinders rettigheder, men siden da er der ikke sket meget på den front.

Med sit nye initiativ vil EU vise, at man er klar til at slå et slag for mere ligestilling – både inden og uden for egne grænser. Kvinder skal have samme rettigheder som mænd, både når det gælder adgang til jord og uddannelse og retten til at bestemme. EU tegner sig internationalt for 60 % af den samlede udviklingsbistand og er altså den største sponsor bag indsatsen for kvinders ligestilling over hele verden.

Pengene går bl.a. til græsrodsorganisationer, der arbejder for bedre vilkår for kvinder i de fattigste lande. I Botswana har organisationen Kvinder mod voldtægt English f.eks. fået 370 000 euro af EU til sin indsats for love, der skal beskytte kvinder mod misbrug og sikre, at gerningsmænd bliver retsforfulgt.

Ligestilling er også et af de otte såkaldte millenniumudviklingsmål Englishespañolfrançais – som 192 lande og 23 førende bistandsorganisationer har vedtaget for at hjælpe verdens fattigste.

EU vil også på forskellige måder stille skarpt på kvinders rettigheder. Det gør man bl.a. med en årlig tegnekonkurrence Englishfrançais for børn fra andre dele af kloden. En jury af 50 børn fra EU vælger de bedste tegninger fra hver region, og alle vindere får 1 000 euro til deres skole. Børnene, der deltager i konkurrencen, skal give deres eget billede på ligestilling og illustrere, hvordan mænd og kvinder sammen kan forbedre verden.

Formålet er at gøre morgendagens voksne mere opmærksomme på ligestillingsspørgsmål, så de senere kan støtte op om kampen for kvinders rettigheder over hele verden.

Kvinderettigheder i EU's udenrigspolitik English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links