Навигационна пътека

Равенство между мъжете и жените по света - 08/03/2010

Лого на Международния ден на жената ©ЕС

Предоставянето на повече права на жените в развиващите се страни е изключително важно за постигане на равенство между половете.

ЕС ще използва помощи за развитие за постигане на целите на своя нов план за действие Englishfrançais в областта на равенството между половете в страни извън ЕС. Планът бе обявен днес, на Международния ден на жената (8 март), и чрез него се цели да се вдъхне нов живот на обещанията, дадени през 1995 г. в Пекин по време на конференцията на ООН за жените - важен момент в борбата за права на жените. Оттогава насам обаче напредъкът не е голям.

Новата инициатива отразява ангажимента на ЕС за постигане на равенство между половете - както в неговите граници, така и извън тях. Проблемът обхваща равните права, достъпа до ресурси като земя и образование и участието в процесите на вземане на решения. И тъй като ЕС е най-големият донор на средства в тази област, предоставяйки 60% от световните помощи за развитие всяка година, неговата решителност води до резултати в целия свят.

Помощта включва средства за граждански организации, работещи за подобряване на условията за жените в изпитващите затруднения страни. Например в Ботсвана ЕС предостави 370 000 евро на Жени срещу насилието English , благотворителна организация, бореща се за закони, които да предпазват жените от насилие, и за преследване на насилниците.

Равенството между половете е и една от целите на хилядолетието за развитие Englishespañolfrançais - цели за подпомагане на най-бедните в света, подкрепени от 192 страни и 23 водещи организации за развитие.

ЕС също така работи за повишаване на осведомеността за правата на жените - например чрез ежегоден конкурс за рисунка Englishfrançais , в който могат да участват момчета и момичета от други части на света. Група от 50 деца от ЕС определя най-добрите рисунки от всеки участващ регион и всеки победител получава 1000 евро за своето училище. Задачата на децата е да използват изкуството, за да илюстрират две визии - равенство между половете и как мъжете и жените заедно могат да направят света по-добро място.

Идеята е, че насочвайки вниманието на децата към въпроси, свързани с равенството между половете, утрешните възрастни ще са готови да защитават равенството между мъжете и жените в световен мащаб.

Права на жените във външната политика на ЕС English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки