Navigacijska pot

Zelena luč za Islandijo - 24/02/2010

Islandska zastava © EU

Islandija je pripravljena na pogajanja o pristopu, pravi Evropska komisija

Evropska komisija je v poročilu o pripravljenosti Islandije na članstvo v EU priporočila začetek uradnih pogajanj o pristopu.

Toda poročilo atlantsko državo s 320 000 prebivalci tudi opozarja, da si bo morala prizadevati za uskladitev svoje zakonodaje s predpisi EU na področju ribištva, kmetijstva in finančnih storitev.

Komisija je s priporočilom zaključila analizo pripravljenosti Islandije na članstvo v EU, s katero se začne pristopni postopek. Taka analiza ponavadi traja več kot leto dni, današnje priporočilo pa je Komisija pripravila le sedem mesecev po tem, ko je Islandija zaprosila za članstvo v povezavi.

V poročilu je še zapisano, da ima Islandija številne enake vrednote kot EU, denimo stabilno demokracijo in spoštovanje človekovih pravic. Islandija je tudi članica Evropskega gospodarskega prostora English, ki je njen trg povezal s trgom EU, uporablja pa tudi že večino zakonov EU.

Če se bodo države EU odločile za potrditev statusa uradne kandidatke, bodo pogajanja z Islandijo trajala vsaj eno leto. Država bo sicer ob uspešnem zaključku pristopnih pogajanja izvedla še referendum o članstvu.

Islandija je o članstvu v EU začela razmišljati zaradi gospodarske krize v državi. Njena prošnja za članstvo pomeni priznanje vlogi EU pri zagotavljanju gospodarske in politične stabilnosti.

Več o širitvi EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave