Cale de navigare

Undă verde pentru Islanda - 24/02/2010

Drapelul islandez © UE

UE consideră că Islanda este pregătită pentru negocierile de aderare

Raportul privind îndeplinirea de către Islanda a criteriilor de aderare la UE arată că negocierile cu această ţară pot demara.

Totuşi, Comisia afirmă în raport că Islanda, stat din nordul Oceanului Atlantic cu o populaţie de 320 000 de locuitori, va trebui să facă „eforturi semnificative” pentru a-şi alinia legislaţia naţională la cea comunitară, în sectoare precum pescuitul, agricultura şi serviciile financiare.

Recomandarea reprezintă rezultatul studiului efectuat de Comisie cu privire la nivelul de pregătire al Islandei - primul pas al procedurii de aderare. În general, realizarea unui astfel de studiu durează peste un an. Recomandarea publicată astăzi vine însă la puţin peste şapte luni de la depunerea cererii de aderare.

Raportul subliniază faptul că Islanda împărtăşeşte numeroase valori europene, inclusiv o democraţie consolidată şi respectul pentru drepturile omului. Ca stat membru al Spaţiului Economic European English, Islanda este integrată în piaţa UE şi aplică, în mare parte, legislaţia europeană.

Dacă ţările UE decid să accepte candidatura oficială a Islandei, negocierile vor dura, probabil, cel puţin un an. Presupunând că acestea se vor finaliza cu primirea invitaţiei de aderare, Islanda intenţionează să organizeze un referendum pe această temă.

Islanda a decis să se alăture Uniunii într-o perioadă dificilă pe plan intern, marcată de criza economică. Cererea sa de aderare evidenţiază rolul UE în promovarea stabilităţii economice şi politice.

Mai multe detalii despre procesul de extindere

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile