Kruimelpad

IJsland stapje dichter bij EU-lidmaatschap - 24/02/2010

De vlag van IJsland © EU

Volgens de Commissie is IJsland klaar voor toetredingsonderhandelingen.

De EU moet formele onderhandelingen beginnen met IJsland over EU-lidmaatschap, want volgens een rapport van de Commissie is het land er klaar voor.

In het rapport staat echter ook dat de eilandstaat met 320.000 inwoners in het noorden van de Atlantische Oceaan nog flink aan de nationale wetgeving moet sleutelen om deze aan te passen aan die van de EU, bijvoorbeeld op het gebied van visserij, landbouw en financiële diensten.

De aanbeveling is het sluitstuk van een uitgebreid onderzoek door de Commissie naar de "geloofsbrieven" die IJsland als eerste stap in het toetredingsproces heeft ingediend. Bij andere landen duurde dat onderzoek soms meer dan een jaar, maar deze aanbeveling komt er al na amper zeven maanden.

In het rapport erkent de Commissie dat IJsland vele EU-waarden deelt, zoals een lange democratische traditie en respect voor de mensenrechten. Als lid van de Europese Economische Ruimte English (EER) is het land ook al geïntegreerd in de EU-markt en volgt het de meeste EU-wetten.

Als de EU-landen instemmen met IJsland als officiële kandidaat-lidstaat zullen de onderhandelingen waarschijnlijk nog minstens een jaar duren. En als dat leidt tot een officiële uitnodiging van de EU, zal IJsland zelf nog een referendum houden.

IJsland kwam bij de EU aankloppen toen het land in alle hevigheid werd getroffen door de economische crisis. Dit bewijst dat het EU-lidmaatschap wordt gezien als een goede garantie voor economische en politieke stabiliteit.

Meer over de uitbreiding van de EU

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links