Navigointipolku

Vihreää valoa Islannin EU-jäsenyydelle - 24/02/2010

Islannin lippu © EU

Islannin katsotaan olevan valmis jäsenyysneuvotteluihin.

Komissio arvioi Islannin EU-kelpoisuutta raportissa, jonka mukaan EU:n olisi aloitettava viralliset neuvottelut Islannin kanssa maan liittämiseksi Euroopan unioniin.

Raportissa todetaan, että 320 000 asukkaan saarivaltion on kuitenkin ryhdyttävä vakaasti uudistamaan lainsäädäntöään, jotta se olisi yhdenmukainen EU-lainsäädännön kanssa muun muassa kalastuksen, maatalouden ja rahoituspalveluiden aloilla.

Komission analyysi Islannin EU-kelpoisuudesta on ensimmäinen askel kohti varsinaista jäsenyyttä. Tällaisten tutkimusten tekemiseen voi mennä yli vuosi, mutta Islantia koskeva tutkimus saatiin valmiiksi jo noin seitsemän kuukauden kuluttua sen jälkeen, kun maa haki jäsenyyttä.

Komission selvityksen mukaan Islanti kunnioittaa monia EU:n arvoja, kuten demokratiaa ja ihmisoikeuksia. Lisäksi maa kuuluu Euroopan talousalueeseen English, joten sen talous on jo kiinteästi kytkeytynyt EU:n markkinoihin ja se noudattaa suurinta osaa EU-lainsäädännöstä.

Jos EU-maat hyväksyvät Islannin viralliseksi ehdokasmaaksi, alkavat neuvottelut, jotka kestävät todennäköisesti ainakin vuoden. Islanti on suunnitellut järjestävänsä kansanäänestyksen EU:hun liittymisestä, kun asia tulee ajankohtaiseksi.

Islanti kääntyi EU:n puoleen talouden vakavan taantuman aikaan. Maan jäsenhakemus korostaa EU:n merkitystä taloudellisen ja poliittisen vakauden edistäjänä.

Lisätietoja EU:n laajentumisesta

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä