Sti

Island ind i flokken - 24/02/2010

Islandsk flag © EU

Vulkanøen klar til forhandlinger om EU-medlemskab

EU bør indlede egentlige forhandlinger med Island om optagelse i EU, fastslår Kommissionen i en rapport om Islands egnethed til at blive medlem.

Rapporten siger dog også, at landet i Nordatlanten, som har en befolkning på 320 000, er nødt til at gå helhjertet ind for at tilpasse sine love til EU-lovgivningen på områder som fiskeri, landbrug og finans.

Anbefalingen er resultatet af Kommissionens undersøgelse af, om Island opfylder kravene til at blive medlem. Det er første skridt i optagelsen i EU. Den slags undersøgelser kan tage over et år, men anbefalingen kommer kun syv måneder efter den islandske ansøgning.

Rapporten fastslår, at Island deler mange af EU's værdier, herunder et velfunderet demokrati og respekt for menneskerettighederne. Som medlem af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) English er Island desuden allerede med i EU's indre marked og følger det meste af EU-lovgivningen.

Hvis EU-landene beslutter at sige god for Island som officielt kandidatland, vil forhandlingerne nok tage mindst et år. Munder de ud i en invitation, vil Island afholde en folkeafstemning om EU-medlemskabet.

Island vendte sig mod EU, da landet blev ramt af den økonomiske krise. Den islandske ansøgning viser, at EU kan være med til at skabe økonomisk og politisk stabilitet.

Mere om EU-udvidelsen

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links