Навигационна пътека

Одобрение за Исландия - 24/02/2010

Знамето на Исландия © EU

Исландия е готова за преговори за членство в ЕС

ЕС трябва да започне официални преговори с Исландия по кандидатурата ѝ за присъединяване, се посочва в доклад на Комисията за подготвеността на страната за членство в Съюза.

В него обаче се отбелязва, че островната държава в северната част на Атлантическия океан с население от 320 000 души ще трябва да положи „сериозни усилия“, за да приведе правото си в съответствие със законодателството на ЕС в области като рибарство, селско стопанство и финансови услуги.

Препоръката слага край на проучването на Комисията за готовността на Исландия за членство - първата стъпка в процеса на присъединяване. Тези проучвания могат да продължат повече от година, но днешната препоръка е направена само седем месеца след представянето на кандидатурата на Исландия.

В доклада се признава, че страната споделя много от ценностите на ЕС, включително утвърдена демокрация и спазване на човешките права. Като част от Европейското икономическо пространство English, Исландия вече е интегрирана в пазара на ЕС и спазва повечето негови закони.

Ако държавите-членки решат да приемат Исландия като официален кандидат, преговорите вероятно ще продължат най-малко една година. Ако те доведат до покана, страната смята да проведе референдум по въпроса.

Исландия се обърна към ЕС в период на икономическа криза в страната. Нейната кандидатура подчертава ролята на ЕС в поддържането на икономическа и политическа стабилност.

Още за разширяването на ЕС

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки