Sökväg

Mer EU-hjälp till Haiti - 18/02/2010

Provisoriska skydd i Haiti © Europeiska unionen – foto från Echo/Susana Perez Diaz

EU-kommissionen vill ge ytterligare 90 miljoner euro till det jordbävningsdrabbade Haiti. Pengarna ska tas från EU:s katastroffond.

Jordbävningen på Haiti i januari dödade över 200 000 människor och orsakade skador för miljarder euro. I dag, drygt en månad senare, bor nästan en miljon haitier fortfarande i tält och provisoriska skydd – ett stort problem när orkan- och regnsäsongen står för dörren.

”Att ge människor tak över huvudet är av högsta prioritet”, säger Kristalina Georgieva, EU:s nya kommissionär för humanitärt bistånd. ”Och det måste vara tak som kan stå emot karibiska oväder”.

Kommissionen har uppmanat Europaparlamentet och rådet att godkänna ett bidrag på 90 miljoner euro från EU:s katastroffond. Pengarna ska gå till skydd och sjukvård. Det finns fortfarande många svårt skadade som behöver vård.

Om förslaget godkänns är EU:s biståndspaket till Haiti uppe i 609 miljoner euro. I det ingår bidrag från enskilda EU-länder, som fortsätter att ge mer pengar. Frankrike utlovade tidigare i veckan ytterligare 230 miljoner euro. En givarkonferens kommer dessutom att hållas i New York i mars.

EU skickar också 300 militärpoliser som ska hjälpa till att bygga skydden. Det beslutades redan förra månaden efter ett upprop från FN. Från början var det tänkt att de skulle hjälpa FN-styrkorna att hålla ordning, men läget har varit relativt lugnt. Poliserna kommer från Frankrike, Italien, Spanien, Portugal och Nederländerna.

Hundratals EU-experter är i Haiti och samordnar distributionen av mat, läkemedel, filtar, tält, vatten och bränsle. Hjälpen distribueras genom FN och andra organisationer som EU samarbetar med. Finska Röda korset har till exempel öppnat en mobil läkarstation, och brittiska hjälporganisationen Oxfam förser 15 000 haitier med rent vatten varje dag.

Utvecklingskommissionär Andris Piebalgs uppger att han snart ska åka till Haiti. Hans främsta uppgift blir att hjälpa till att få det offentliga att fungera igen.

Läs mer om EU:s humanitära bistånd till Haiti Englishfrançaisespañol

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar