Cale de navigare

Alături de victimele din Haiti - 18/02/2010

Adăposturi improvizate în Haiti © Uniunea Europeană - Fotografie realizată de ECHO/Susana Perez Diaz

Comisia propune ca 90 de milioane de euro din fondurile de urgenţă ale UE să se adauge sprijinului oferit deja ţării lovite de cutremur.

După mai mult de o lună de la cutremurul devastator, aproape un milion de haitieni locuiesc în corturi şi adăposturi improvizate - fapt cu atât mai îngrijorător cu cât sezonul ploilor şi al uraganelor se apropie.

„Este o prioritate esenţială să le asigurăm oamenilor un acoperiş deasupra capului”, a spus Kristalina Georgieva, noul comisar european pentru afaceri umanitare. „Iar acest acoperiş trebuie să poată rezista furtunilor din Caraibe.”

Comisia a solicitat Parlamentului şi Consiliului să aprobe deblocarea din fondurile de urgenţă ale UE a sumei de 90 de milioane de euro, pentru a le asigura haitienilor adăpost şi îngrijiri medicale. Acestea din urmă constituie o altă nevoie stringentă, în condiţiile în care numeroşi supravieţuitori suferă încă de răni grave.

Dacă propunerea va fi acceptată, ajutorul oferit de UE se va ridica la 609 milioane de euro. Suma include contribuţiile individuale ale statelor membre, a căror valoare continuă să crească. La începutul săptămânii, Franţa s-a angajat să sprijine Haiti cu încă 230 de milioane de euro.

În plus, UE trimite 300 de membri ai poliţiei militare pentru a ajuta la construirea adăposturilor - Franţa, Italia, Spania, Portugalia şi Ţările de Jos participă în acest sens.

Acţiunea a fost anunţată luna trecută, ca răspuns la solicitarea ONU. Misiunea iniţială era de a sprijini trupele ONU de menţinere a ordinii, însă situaţia a rămas, în general, calmă.

Sute de experţi ai UE se află în Haiti pentru a coordona distribuirea ajutoarelor constând în alimente, medicamente, pături, corturi, apă şi combustibil. Acţiunea se desfăşoară prin intermediul Naţiunilor Unite şi al altor organizaţii partenere ale UE. Crucea Roşie Finlandeză a înfiinţat un spital mobil, iar organizaţia britanică de sprijin Oxfam a reuşit să furnizeze, zi de zi, apă curată pentru 15 000 de haitieni.

Comisarul pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, a declarat că va efectua, în curând, o vizită în Haiti. Prioritatea sa va fi să ajute guvernul haitian să devină pe deplin funcţional.

Cutremurul de luna trecută a făcut peste 200 000 de victime şi a cauzat daune de miliarde de euro. În martie, oraşul New York va găzdui o conferinţă a donatorilor.

Mai multe despre ajutorul umanitar oferit de UE în Haiti Englishfrançaisespañol

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile